Wednesday, April 17, 2024
HomeSportSondaj INSCOP: PSD, PNL și AUR în topul intențiilor de vot ale...

Sondaj INSCOP: PSD, PNL și AUR în topul intențiilor de vot ale românilor

Sondaj INSCOP: PSD, PNL și AUR în topul intențiilor de vot ale românilor

Sondaj INSCOP: PSD, PNL și AUR în topul intențiilor de vot ale românilor

Un nou sondaj realizat de INSCOP arată situația politică actuală din România. Potrivit cifrelor prezentate în cadrul sondajului, PSD este lider detașat în intențiile de vot ale românilor, cu 29,5% din voturi. Partidul este urmat de PNL, cu 18,8%, și AUR, cu 18,4%. Aceste procente au fost calculate raportându-se la numărul celor care și-au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă intenționează sau nu să voteze. Totuși, procentele se pot schimba în cazul celor care au declarat că vor merge sigur la vot.

Sondaj INSCOP: Preferințele românilor în privința votului

Sondajul realizat de INSCOP în colaborare cu News.ro oferă o perspectivă detaliată asupra preferințelor românilor în legătură cu votul. Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă “sigur nu voi merge la vot” și 10 înseamnă “sigur da, voi merge la vot”, 18,5% dintre români au ales opțiunea 1, 1,6% au ales opțiunea 2, 2% au ales opțiunea 3, 2,4% au ales opțiunea 4, 9,5% au ales opțiunea 5, 1,6% au ales opțiunea 6, în timp ce 4,3% au ales opțiunea 7. 4,7% dintre respondenți au indicat opțiunea 8, 4% au indicat opțiunea 9, iar 50,9% au indicat opțiunea 10. De asemenea, 0,6% dintre cei chestionați nu știu sau nu au răspuns la această întrebare. Aproximativ jumătate dintre români declară că intenționează să meargă la vot.

Referitor la cei care declară că nu știu dacă vor merge la vot, 29,5% ar vota cu PSD, 18,8% cu PNL, iar 18,4% cu AUR. Partidele USR, PMP și FD, care compun Alianța Dreapta Unită, ar obține 12,9% dintre voturi. Partidul SOS, condus de Diana Șoșoacă, ar obține 6,5% dintre voturi. UDMR ar obține doar 4,8% dintre voturi, iar alianța AER (Partidul Verde și Partidul Ecologist Român) ar obține 3,4% dintre voturi.

În ceea ce privește Pro România, acesta ar obține 3% dintre voturi, în timp ce REPER ar obține 0,5% dintre voturi. Există și 2,2% dintre români care preferă să voteze cu un alt partid. Dintre cei care au declarat că vor merge cu siguranță la vot, 27,1% ar vota cu PSD, 19,8% cu PNL și 17,9% cu AUR. Alianța Dreapta Unită (USR, PMP și FD) ar obține 16,2% din totalul voturilor, iar UDMR ar obține 4,9%. Partidul SOS, condus de Diana Șoșoacă, ar beneficia de 7,1% din voturi, iar Alianța AER (Partidul Verde și Partidul Ecologist Român) ar obține 1,9% din voturi. Există și 1,6% dintre respondenți care ar vota cu un alt partid.

Ascensiunea partidului SOS în preferințele electoratului

Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, a comentat rezultatele acestui sondaj și a observat că partidul AUR, alături de partidul SOS, ar strânge un număr impresionant de voturi, apropiat de cel al PSD. În plus, Ștefureac a subliniat creșterea rapidă a intențiilor de vot în cazul partidului SOS în ultimele 6 luni, față de sondajele anterioare.

“În ceea ce privește prezența la vot, se observă un nivel declarat foarte ridicat, cu 50,9% dintre români declarând că vor merge sigur la vot, aproape similar cu nivelul record de participare înregistrat la alegerile pentru Parlamentul European din 2019, de 51,7%.

Datele prezentate arată că PSD se situează pe primul loc, cu un scor ușor mai mic decât în sondajele anterioare care măsurau intențiile de vot la alegerile parlamentare. PNL se clasează pe locul doi, foarte aproape de AUR, care se menține pe locul trei, dar cu o ușoară scădere. De asemenea, sondajul a testat pentru prima dată intențiile de vot pentru Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, care se situează pe locul patru.

SOS România trece pragul de 5%, înregistrându-se o creștere față de luna anterioară când am măsurat intențiile de vot pentru alegerile parlamentare. De fapt, în ultimele 6 luni, SOS România și-a dublat intenția de vot. Rezultatele indică o relativă stabilitate în intențiile de vot în ultimii doi ani, în comparație cu situația din ianuarie 2022. PSD pierde aproximativ 5 procente, PNL pierde 2 procente, AUR câștigă 2 procente, iar Alianța Dreapta Unită obține același scor ca USR în ianuarie 2022″, a declarat directorul INSCOP.

Sondajul INSCOP Research: Metodă, eșantion și precizie

Conform informațiilor furnizate, sondajul a fost realizat în perioada 16 – 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eșantionului a fost de 1.100 de persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta peste 18 ani. Sondajul are un grad de încredere de 95%, iar eroarea maximă admisă

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments