Saturday, May 18, 2024
HomeSportȘoferii României Primesc Vești Importante Legate de Permisul Categoria B. Schimbări Majore...

Șoferii României Primesc Vești Importante Legate de Permisul Categoria B. Schimbări Majore Adoptate de Klaus Iohannis

Șoferii României Primesc Vești Importante Legate de Permisul Categoria B. Schimbări Majore Adoptate de Klaus Iohannis

In urma deciziei anunțate de Președintele Klaus Iohannis, aducând schimbări semnificative pentru șoferii deținători de permis categoria B, legislația rutieră suferă modificări esențiale. Decretul semnat de către șeful statului va avea un impact direct asupra drepturilor și privilegiilor conducătorilor auto din țară.

Potrivit unui comunicat oficial emis de Administrația Prezidențială, Klaus Iohannis a promulgat legea pentru completarea art. 24 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, marcând astfel o etapă importantă în evoluția legislației rutiere din România.

Anunțul privind modificările aduse de această lege vine cu o veste bună pentru deținătorii de permis categoria B, care sunt acum autorizați să conducă și motociclete cu transmisie automată, cu anumite specificații legale precise. Capacitatea cilindrică maximă acceptată este de 125 cmc, puterea maximă fiind de 11 kW, iar raportul putere/greutate nu trebuie să depășească 0,1 kW/kg, încadrându-se în categoria A1.

ATENȚIE deosebită! Persoanele care doresc să conducă astfel de motociclete trebuie să aibă o experiență de cel puțin 2 ani în calitate de șofer și să prezinte o adeverință care să demonstreze absolvirea unui curs de pregătire practică de minim 10 ore, conform informațiilor prezentate de Mediafax.

Scopul principal al acestei modificări legislative constă în facilitarea accesului la conducerea motocicletelor, oferind un grad crescut de flexibilitate și oportunități sporite pentru deținătorii de permis categoria B, în ceea ce privește gama de vehicule pe care le pot conduce legal pe drumurile publice din România.

Klaus Iohannis Sesizează Curtea Constituțională în legătură cu Modificările Aduse de Lege

Încă din ianuarie 2024, Președintele Klaus Iohannis a lansat o sesizare la Curtea Constituțională a României, contestând faptul că parlamentarii au adoptat modificări care depășesc cerințele inițiale de reexaminare formulate de el încă din vara anului precedent.

”Parlamentul a intervenit modificând condiția deținerii unui permis de cel puțin 3 ani pentru categoria de vehicule B, astfel încât acel tip de permis poate fi extins și pentru motocicletele cu transmisie automată de capacitate maximă 125 cmc, putere maximă 11 kW și raport putere/greutate de maxim 0,1 kW/kg, încadrându-se în categoria A1.

Prin urmare, Parlamentul a depășit limitele setate de cererea inițială de reexaminare formulată de Președinte, reconfigurând condițiile de utilizare a permisului categoria B pentru motocicletele menționate și a adoptat legea criticată încălcând art. 77 alin. (2) raportat la art. 1 alin. (4) și (5) și art. 147 alin. (4) din Constituție”, a argumentat șeful statului în documentul depus la Curtea Constituțională.

La data de 20 martie, CCR a respins sesizarea făcută de către Președintele României, stabilind că modificarea adusă legislației rutiere este conformă cu prevederile constituționale.

Concluzie

Astfel, schimbările majore aduse de Klaus Iohannis și adoptate în legislația rutieră a României aduc un suflu nou în privința drepturilor conducătorilor auto din țară. Posibilitatea de a conduce motociclete cu transmisie automată reprezintă un pas important către o flexibilitate sporită și un cadru legal modernizat, adaptat la nevoile și cerințele actuale ale șoferilor.

Aceste reglementări oferă șoferilor deținători de permis categoria B oportunitatea de a se bucura de libertatea de a alege tipul de vehicul pe care doresc să-l conducă, promovând în același timp siguranța rutieră și respectul pentru normele legale de circulație.

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments