Wednesday, April 17, 2024
HomeSportȘoferii neasigurați riscă amenzi considerabile

Șoferii neasigurați riscă amenzi considerabile

Șoferii neasigurați riscă amenzi considerabile

Șoferii care aleg să circule fără asigurare RCA vor fi supuși unor amenzi semnificativ mai mari, potrivit unui proiect legislativ inițiat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Propunerea aduce modificări considerabile la legislația existentă și urmărește să descurajeze această practică periculoasă.

Amenzi impunătoare pentru șoferii neasigurați

Proiectul de lege propune ca amenzile pentru șoferii care circulă fără asigurare RCA să fie majorate de până la cinci ori față de nivelul actual. Astfel, amenda minimă ar putea crește de la 1.000 de lei la 5.000 de lei. Pentru vehiculele cu o masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, amenda ar putea ajunge chiar la 20.000 de lei.

“Contravenția prevăzută la alin. (1) lit. k) se constatată și se sancționează prin derogare de la art. 8 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002.

Cu modificările şi completările ulterioare cu amendă în cuantum de 5.000 de lei pentru vehicule având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone și de 20.000 de lei pentru cele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone”, conform proiectului, așa cum menționează sursaEZS.

Propunerea ASF va aduce și alte modificări importante în cadrul legii privind RCA. Astfel, șoferii ar putea avea posibilitatea de a plăti asigurarea în rate, pentru a face acestă obligație financiară mai ușor de susținut. De asemenea, se ia în considerare suspendarea temporară a poliței RCA în cazul în care vehiculul nu este utilizat.

Declararea soțului/soției și asigurarea mașinii

Conform noilor reglementări, șoferii care decid să suspende temporar asigurarea RCA vor fi nevoiți să își dezmembreze plăcuțele de înmatriculare și să nu parcheze autoturismul în spații publice. Mai mult, proprietarii de mașini vor fi obligați să declare toți conducătorii auto, inclusiv soțul sau soția.

Declarația privind conducătorii auto ai autovehiculului este un element important în contractul RCA și ar putea duce la amenzi substanțiale în cazul în care nu este întrunită această obligație. Astfel, șoferii ar trebui să fie atenți și să respecte noile dispoziții legale.

“Contractul RCA prevede condițiile generale și specifice de asigurare și conține cel puțin informaţii privind: seria și numărul contractului RCA, data încheierii contractului, părțile contractului RCA, conducătorii auto declarați sau precizarea că acesta este încheiat fără declararea altor conducători auto în afara proprietarului și/sau utilizatorului”, se arată în propunerea legislativă.

De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară dorește să introducă noi mecanisme de calcul pentru asigurarea RCA a șoferilor care nu au fost implicați în incidente rutiere. În același timp, cei care provoacă accidente grave ar putea fi supuși unei majorări de 80% a primei de asigurare RCA.

TAGS: amenzi RCA, asigurare RCA, șoferi neasigurați, Autoritatea de Supraveghere Financiară
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments