Sunday, July 14, 2024
HomeActualitateȘoferii care refuză testarea pentru droguri rămân fără permis până la finalizarea...

Șoferii care refuză testarea pentru droguri rămân fără permis până la finalizarea analizelor de sânge

Șoferii care refuză testarea pentru droguri rămân fără permis până la finalizarea analizelor de sânge

O nouă reglementare legală impune ca șoferii care se abțin de la testarea rapidă pentru droguri să aibă suspendat permisul de conducere până când rezultatele analizelor de sânge sunt disponibile. Această măsură se aplică conform Ordonanței de Urgență nr. 84/2024, care a revizuit mecanismele de verificare a consumului de alcool sau substanțe psihoactive în rândul șoferilor.

În situația în care conducătorii auto refuză testarea destinată identificării consumului de alcool sau substanțe psihoactive, aceștia sunt escortați la cea mai apropiată unitate medicală pentru a li se preleva probe biologice.

Pentru a preveni conducerea sub influența drogurilor sau alcoolului, în absența unor indicii clare privind consumul acestor substanțe, permisul de conducere al șoferilor este retras temporar până la obținerea rezultatelor analizelor de laborator. Această măsură nu implică în mod direct comiterea unei infracțiuni sau deschiderea unui dosar penal, ci este un demers preventiv pentru protejarea siguranței rutiere.

Măsuri pentru evitarea accidentelor rutiere

Retragerea temporară a permisului de conducere este justificată de necesitatea de a asigura protecția vieții, integrității corporale și sănătății participanților la trafic sau celor aflați în proximitatea drumurilor publice.

  • Ocrotirea vieții
  • Protejarea integrității corporale
  • Asigurarea sănătății participanților la trafic

În contextul reglementărilor, se subliniază că majoritatea șoferilor cunosc efectele alcoolului și drogurilor. De asemenea, medicamentele reprezintă o categorie aparte de substanțe care pot influența capacitatea de conducere a unui autovehicul. Prin urmare, este crucial ca înainte de a porni la drum, să se verifice compoziția medicamentelor administrate, deoarece acestea pot conține compuși ce induc efecte psihoactive detectabile cu ajutorul testelor specifice, chiar și în absența consumului direct de droguri.

Conform datelor oferite de autoritățile rutiere, în perioada 2021-2023 la nivel național, aproximativ 15-20% dintre mostrele biologice prelevate de la șoferii depistați pozitiv cu teste rapide pentru droguri au fost contestate și infirmate ulterior.

Măsura irevocabilă suscitează reacții

Peste 90.000 de persoane au semnat o petiție online pentru anularea acestei măsuri, considerând că, în cazul unui rezultat fals pozitiv, șoferii nevinovați sunt nejustificat afectați și trebuie să aștepte luni până când li se reîntoarce permisul de conducere.

Specialiștii juridici afirmă că măsura este definitivă și nu poate fi contestată.

Mircea David, avocat, atrage atenția asupra caracterului administrativ al acestei decizii și recomandă colaborarea cu testele rapide. De asemenea, ordinul de urgență stipulează că, în cazul în care șoferul depistat pozitiv apelează la un prieten pentru a-i conduce mașina, autoritățile au dreptul să efectueze teste și asupra celui care preia volanul. Petiția de anulare a prevederilor a strâns peste 90.000 de semnături până joi la prânz.

Costul testului de depistare a drogurilor în sânge este de 558 de lei pentru fiecare substanță analizată.

Citește și la acest link: Activitate vulcanică pe insula Stromboli. Nivelul de alertă este roșu

Tags: Șoferi, Testare droguri, Permis de conducere

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General