Șoc și Awe: Miliardarii AI pierd miliarde în urma prăbușirii piețelor!
Miliardarii, care au legătură strânsă de averile lor cu inteligența artificială, au suferit pierderi neobișnuit de mari, astfel că averea lui Huang a căzut cu 20,1 miliarde dolari, care e o scădere de 20% iar în același timp Larry Ellison de la Oracle, cofondator care a văzut pierderi de 22,6 miliarde dar, în termeni absoluți a fost mai mare, dar în procente e doar 12% din avere sa conform unui indice care e realizat de Bloomberg Billionaires, ceea ce e ciudat și asta.
Michael Dell, șeful Dell Inc, a pierdut și el nu mai puțin de 13 miliarde de dolari, în timp ce Changpeng Zhao, cofondatorul Binance Holdings Ltd, a pierdut cam 12,1 miliarde de dolari, care sunt sume enorme, greu de digerat când vorbim despre miliardari, dar oare ce se întâmplă cu banii ăștia și cum se resimte?
În total, grupul marilor titani din tehnologie a pierdut un somn de 94 miliarde dolari din averea lor în vreme ce indicile Nasdaq s-au depreciat cu 3,07% în ziua de luni, adică au ajuns la 19.341,83 puncte, iar asta e o cădere semnificativă – 612,47 puncte, ceea ce ne duce cu gândul la o situație destul de tensionată pe piață, cu siguranță!
Prăbușirea acțiunilor Nvidia a fost un semnal de alarmă, răsunând în întreaga industrie tehnologică, mai ales că abordarea low-cost a DeepSeek a reîntărit fricile că marile companii din SUA au cheltuit mult prea mult pe AI, totodată în condițiile în care firma din China pare s-o facă mai bine și la costuri mai reduse, deci este clar că lucrurile nu sunt ceea ce par!
Proaspătul model de AI lansat de DeepSeek și care a apărut săptămâna trecută, este deja văzut ca un rival important pentru cele lansate de OpenAI și Meta Platforms Inc, ba chiar a intrat în top aplicațiilor gratuite din App Store-ul din SUA, ceea ce ar putea schimba total jocul, totul depinzând de cum evoluează piața.
În opinia analiștilor de la Jefferies, s-au născut deja reducători la ideea că această situație ar putea perturba sistemul tradițional de afaceri pentru AI, care e bazat pe cipuri foarte performante și o putere mare de procesare iar, astfel și consum ridicat de energie, ceea ce este preocupant fără doar și poate.
Pe de altă parte, Vineri, Mark Zuckerberg, directorul de la Meta, a anunțat că vrea să cheltuie între 60 și 65 miliarde dolari anul ăsta pentru AI, care e mai mult decât ce estimau analiștii pe Wall Street, iar cheltuielile pentru Big Tech ar putea atinge sumele de 200 miliarde dolari, ceea ce e cam mult, nu-i așa?
Cu toate că veniturile aduse de investițiile tehnologice sunt limitate so far, acțiunile au realizat evaluări record pe bursă, generând câteva câștiguri extraordinare pentru marii acționari, astfel că Nvidia era considerat cel mai benefic din boom-ul AI, cu averea lui Huang crescând de aproape opt ori, undeva la 121 miliarde dolari de la începutul anului 2023 până vineri, ceea ce e incredibil!
Averea lui Zuckerberg a sărit cu 385%, ajungând la 229 miliarde dolari, iar Jeff Bezos de la Amazon a vazut un avans de 133%, atingând 254 miliarde dolari, chiar și în această perioadă tumultoasă, și asta e o minune în sine.
Chiar dacă luni Huang și Ellison au suferit pierderi mari, averile altor miliardari din tehnologie au rămas intacte, ba chiar au crescut; de exemplu, averea lui Zuckerberg a crescut luni cu 4,3 miliarde dolari, iar cea lui Bezos cu aproximativ 632 milioane dolari, ceea ce poate fi considerat, în contextul ăsta, un adevărat paradox!
Miliardarii inteligenta artificiala pierderi securitate financiară cheltuieli acțiuni Nvidia competitie AI generare de venituri piața bursieră paradox