Tuesday, April 16, 2024
HomeActualitateȘoc în Rusia: Aleksei Navalnîi poate fi în viață, deși autoritățile anunță...

Șoc în Rusia: Aleksei Navalnîi poate fi în viață, deși autoritățile anunță moartea sa în detenție

Șoc în Rusia: Aleksei Navalnîi poate fi în viață, deși autoritățile anunță moartea sa în detenție

Liudmila Navalnaïa, mama liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, a declarat vineri că a văzut ultima dată fiul său la începutul acestei săptămâni și că acesta era viu, sănătos și fericit. Aceasta vine în contradicție cu anunțul Departamentului Serviciului Federal Penitenciar pentru Districtul Autonom Yamal-Neneț, care susține că Navalnîi a murit în detenție.

Mama lui Navalnîi, într-o postare pe Facebook, a transmis că nu este în căutare de condoleanțe, afirmând că l-a văzut pe fiul ei în închisoare pe 12 februarie, doar câteva zile înainte de anunțul despre presupusa sa moarte. Conform ziarului rusesc Novaia Gazeta, Liudmila Navalnaïa a menționat că această vizită a confirmat faptul că Aleksei era în stare bună și părea fericit.

În plus, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmysh, a negat orice informație care să susțină decesul liderului opoziției ruse. Potrivit declarației sale, nu există nicio confirmare oficială în acest sens, iar avocatul lui Navalnîi se îndreaptă spre colonia penitenciară Kharp pentru a obține informații concrete.

Leonid Solovyov, avocatul lui Navalnîi, a refuzat să comenteze informațiile cu privire la moartea acestuia în închisoare. Potrivit lui Solovyov, un alt avocat l-a vizitat pe Navalnîi în detenție miercuri și totul părea în regulă. Declarațiile celor apropiați lui Navalnîi contrazic deci categoric anunțul autorităților ruse.

Conform informațiilor oficiale, Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare și a pierdut cunoștința, în ciuda măsurilor de resuscitare întreprinse. Aceasta a fost cauza invocată pentru moartea sa în detenție. Totuși, declarațiile familiei și apropiaților săi alimentează suspiciuni cu privire la veridicitatea anunțului oferit de autorități.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a fost încarcerat în 2021 și se afla într-un penitenciar cu regim special situat la aproximativ 65 de kilometri distanță de Cercul Arctic. Liderul opoziției ruse ispășea mai multe pedepse care totalizau 30 de ani de închisoare, pentru acuzații de extremism și fraudă pe care le-a denunțat ca fiind acte de răzbunare politică, considerând că era persecutat de către regimul Kremlinului.

Este important de menționat că situația lui Navalnîi a stârnit de mai multe ori controverse și critici la adresa guvernului rus din partea comunității internaționale. Navalnîi este un critic vocal al regimului și a făcut numeroase dezvăluiri despre corupția și abuzurile autorităților ruse. Acesta a supraviețuit unui atac cu otravă, pentru care a fost tratat în Germania, iar întoarcerea sa în Rusia a generat ample proteste în țară.

Moartea lui Aleksei Navalnîi ar avea consecințe majore în peisajul politic rus și ar putea duce la amploarea revoltei populației împotriva guvernului Putin. Situația este una imprevizibilă, iar toate părțile implicate așteaptă informații concrete pentru a elucida misterul din spatele acestui anunț controversat.

Articole Similare:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments