Saturday, May 18, 2024
HomeActualitateSistem AI Japonez pentru Avertizarea Urșilor: Noua Tehnologie de Supraveghere

Sistem AI Japonez pentru Avertizarea Urșilor: Noua Tehnologie de Supraveghere

Sistem AI Japonez pentru Avertizarea Urșilor: Noua Tehnologie de Supraveghere

Un experiment inovator bazat pe inteligență artificială va fi inițiat de autoritățile japoneze pentru a preveni apariția urșilor, o problematică din ce în ce mai presantă în țară. Numărul record de atacuri ale animalelor sălbatice asupra oamenilor a determinat implementarea acestui sistem pilot, conform The Guardian.

În decursul unui an, șase persoane au pierit și alte 219 au fost rănite în Japonia, în urma unor incidente violente petrecute în 19 prefecturi. Aceste date reprezintă niveluri fără precedent înregistrate la nivel național, semnalând o criză alarmantă. Autoritățile, confruntate cu această problemă în creștere, au decis să testeze soluții inovatoare.

O primă soluție adoptată constă în utilizarea Inteligenței Artificiale, cu precădere de către Prefectura Toyama, care a optat pentru implementarea unui sistem pilot. Acesta va monitoriza în timp real imaginile furnizate de camerele de supraveghere guvernamentale, municipale și private, identificând prezența urșilor în zonele locuite. Atunci când un urs este detectat, locuitorii, autoritățile locale și chiar vânătorii vor fi alertați în legătură cu locul apariției animalului periculos.

Pe lângă detectare, inteligența artificială va fi utilizată pentru urmărirea modelelor de deplasare ale animalelor sălbatice, încercând să prevadă zonele în care acestea se vor deplasa. Această abordare inovatoare ar putea reduce riscul de confruntare directă dintre urși și oameni, salvând vieți și protejând comunitățile locale.

Extinderea Sistemului: Un Pas Spre Siguranță

Dacă testele confirmă eficacitatea sistemului, autoritățile intenționează să extindă utilizarea Inteligenței Artificiale și în alte regiuni din Japonia cu o densitate semnificativă de urși. Această măsură ar putea contribui la asigurarea unui mediu mai sigur pentru locuitorii expuși la pericolele reprezentate de animalele sălbatice.

O altă inițiativă în etapa de testare este implementarea unui sistem de supraveghere bazat pe Inteligența Artificială în orașul Hanamaki din prefectura Iwate, aflat în nord-estul țării. Aici, 30 de camere de monitorizare au fost instalate de-a lungul râurilor din vecinătatea localității, cunoscute ca zone frecventate de urși. Observațiile realizate vor fi transmise către o stație centrală de control și vor alerta populația locală.

Factorii Care Contribuie la Apariția Urșilor în Japonia

Specialiștii identifică mai mulți factori care conduc la intensificarea interacțiunilor dintre urși și comunități. Printre aceștia se numără fluctuațiile resurselor alimentare și depopularea regiunilor rurale, caracterizată de o scădere continuă a populației, în special copii, care prin agitație și zgomot mențin urșii la distanță.

Unul dintre incidentele notabile înregistrate recent a avut loc pe 28 aprilie pe insula Hokkaido, unde un urs a atacat un camion pe un drum montan. Sursele indică faptul că animalul implicat ar fi putut fi o ursoaică, protejându-și puiul, care a fost surprins de o cameră de bord a vehiculului.

În Hokkaido locuiesc urși bruni Ussuri, specii mai masive decât cei negri întâlniți în restul Japoniei, cu o greutate de peste 300 kg și capacități de alergare de până la 50 km/h. Exemplificând rezistența față de aceste pericole, un karateka de 50 de ani, Masato Fukuda, a reușit să alunge doi urși cu un gest de curaj, lovindu-l pe unul dintre ei în cap.

Atenție: Materialul video poate fi considerat șocant pentru unii vizitatori

TAGS: Sistem AI, Urși Japonia, Inteligență Artificială
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments