Friday, June 21, 2024
HomeActualitateSfântul Apostol Onisim: Viața și moartea unui slujitor al Evangheliei

Sfântul Apostol Onisim: Viața și moartea unui slujitor al Evangheliei

Sfântul Apostol Onisim: Viața și moartea unui slujitor al Evangheliei

Într-o scrisoare adresată lui Filimon, Sfântul Apostol Pavel îi vorbește despre Onisim, “fiul său” pe care l-a născut în lanțuri. Descriind schimbarea prin care a trecut acesta, Pavel îi cere lui Filimon să-l primească pe Onisim ca pe o inimă a sa, adăugând că el voia să-l țină alături de el pentru a-i sluji, dar nu a vrut să acționeze fără acordul lui Filimon (Filimon 10-17). Astfel, Onisim a fost eliberat din starea de robie și a devenit un frate iubit.

După un timp, Onisim a fost numit episcop chiar de către Apostoli, primind scaunul episcopal al Efesului. Însă în timpul persecuțiilor din perioada domniei împăratului Traian, Onisim a fost arestat și dus la Roma, unde a fost închis și, în cele din urmă, decapitat. Există o tradiție care spune că trupul său a fost preluat de o femeie bogată și a fost depus într-un sicriu de argint, fiind înmormântat cu multă cinste în anul 90.

Troparul Sfântului Apostol Onisim

Apostolule Sfinte, Onisim, roagă-L pe milostivul Dumnezeu să ierte greșelile sufletelor noastre.

Pe lângă sărbătoarea Sfântului Apostol Onisim, în această zi facem pomenirea unor altor figuri importante din spiritualitatea creștină:

  • Icoana Maicii Domnului din Vilnius;
  • Sfântul Ierarh Sigfrid, Luminatorul Suediei;
  • Sfântul Mucenic Maior;
  • Sfântul Eusebiu;
  • Sfântul Antim din Chios.

Pe 16 februarie, facem pomenirea Sfinților Mucenici: Pamfil, Valent, Pavel, Seleuc, Porfiriu, Iulian, Teodul, Ilie, Ieremia, Isaia, Samuil și Daniil.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Sfântul Apostol Onisim, Biserica Ortodoxă, Onisim, Sfinți Mucenici, persecuții creștine
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General