Monday, June 24, 2024
HomeActualitateȘeful NATO avertizează Europa să nu se descurce singură în domeniul apărării

Șeful NATO avertizează Europa să nu se descurce singură în domeniul apărării

Șeful NATO avertizează Europa să nu se descurce singură în domeniul apărării

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a emis un avertisment către Europa, în contextul declarațiilor făcute de Donald Trump, care au stârnit o dezbatere legată de capacitatea țărilor europene de a se baza pe protecția Statelor Unite. Stoltenberg subliniază că Uniunea Europeană nu poate apăra Europa în totalitate și că dependența de membrii NATO, precum Statele Unite, Canada, Turcia, Norvegia și Islanda, este esențială pentru securitatea continentului.

Într-un interviu acordat Reuters, șeful NATO a atras atenția asupra faptului că orice încercare de a separa Europa de America de Nord ar avea consecințe negative și ar diviza continentul. Cu toate acestea, multe țări europene, în special cele din Europa de Est, consideră SUA drept principalul lor garant de securitate și nu ar fi de acord cu o schimbare a situației.

Jens Stoltenberg a subliniat importanța ca statele europene membre NATO să își întărească capacitățile de apărare, dar a precizat că acest lucru ar trebui făcut într-un cadru transatlantic. Este esențial ca țările europene să continue să investească în domeniul apărării și să aloce cel puțin 2% din PIB pentru acest scop

În 2024, optsprezece state membre ale NATO au ca obiectiv să aibă cheltuieli de apărare echivalente cu cel puțin 2% din produsul intern brut. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă în comparație cu anul 2014, când doar trei state membre îndeplineau această țintă. Jens Stoltenberg a estimat că anul acesta, optsprezece aliați vor cheltui 2% din PIB pentru apărare.

În total, statele europene membre ale NATO vor aloca aproximativ 380 de miliarde de dolari pentru apărare în 2022. De asemenea, Jens Stoltenberg a remarcat creșterea înregistrată în privința cheltuielilor de apărare în Canada și țările europene, care au crescut cu aproximativ 11% față de anul anterior.

Raportul Institutului Internațional pentru Studii Strategice din Londra dezvăluie că doar zece din cele 31 de state membre ale NATO îndeplinesc obiectivul de a aloca cel puțin 2% din PIB pentru apărare. Cu toate acestea, 19 țări membre ale Alianței au înregistrat o creștere a cheltuielilor de apărare. Raportul subliniază că Rusia și China alocă peste 30% din cheltuielile publice sectorului militar, iar statele occidentale încep să își mărească producția de rachete și muniții. În contextul tensiunilor crescute cu Rusia și China, țările NATO, cu excepția SUA, sunt ținte în mod particular.

În ceea ce privește evenimentele din Marea Neagră, Jens Stoltenberg a menționat pierderile înregistrate de marina militară rusă și a considerat acest lucru un succes pentru forțele ucrainene. Cu toate acestea, nu a specificat în mod explicit nava militară rusă distrusă de Ucraina.

În concluzie, Jens Stoltenberg își exprimă îngrijorarea față de capacitatea Europei de a se descurca singură în domeniul apărării și subliniază importanța colaborării în cadrul NATO. Țările membre trebuie să facă eforturi pentru a-și întări capacitățile și să aloce resursele necesare pentru apărare. Este esențială menținerea colaborării strânse între Europa și America de Nord pentru asigurarea securității în regiune.

Tag-uri:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General