Monday, May 20, 2024
HomeActualitateSecuritatea Cumpărăturilor Online în Sărbători: Recomandări DNSC

Securitatea Cumpărăturilor Online în Sărbători: Recomandări DNSC

Securitatea Cumpărăturilor Online în Sărbători: Recomandări DNSC

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a emis un ghid crucial referitor la securitatea datelor online cu privire la cumpărăturile efectuate în perioada sărbătorilor. Pentru a evita eventuale fraude, DNSC recomandă cu tărie ca utilizatorii să opteze pentru site-uri de cumpărături online de proveniență românească.

Odată cu apropierea sărbătorilor, oficialii DNSC atrag atenția asupra importanței vigilenței atunci când efectuăm achiziții online. Tendința de a acționa mai precipitat și de a subestima riscurile de securitate în această perioadă poate fi un factor de vulnerabilitate. Este esențial să fim prudent și să verificăm cu atenție site-urile pe care le accesăm și de pe care facem cumpărături online.

În scopul protejării datelor personale și financiare, DNSC a elaborat un ghid detaliat ce cuprinde recomandări relevante pentru siguranța cumpărăturilor online.

  • Folosește site-uri de cumpărături online de origine românească – acest lucru poate facilita detectarea potentialilor infractori.
  • Verifică întotdeauna recenziile site-ului sau ale produsului înainte de a efectua o achiziție.
  • Optează pentru plata cu cardul de credit, deoarece ai posibilitatea unei recuperări mai ușoare a banilor în caz de fraudă.
  • Utilizează servicii de plăți online securizate și evită efectuarea plăților prin transfer bancar, mai ales în situațiile în care este solicitat acest lucru în mod insistent.
  • Efectuează plățile doar atunci când ai o conexiune la internet sigură, evitând rețelele wi-fi publice nesecurizate.
  • Folosește un dispozitiv securizat și actualizat în momentul în care efectuezi plăți online.

De asemenea, este esențial să fii atent la reclamele de tip pop-up care promit oferte incredibile sau afaceri extrem de avantajoase. Dacă ceva pare prea bun pentru a fi adevărat, există mari șanse să fie vorba de o încercare de fraudă. Nu răspunde la mesajele sau la notificările suspecte și evită să furnizezi informații personale sau financiare în aceste situații.

În situația în care produsul achiziționat online nu ajunge la destinație în termenul promis, contactează imediat vânzătorul. Dacă acesta nu răspunde sau se dovedește a fi suspicios, nu ezita să apelezi la ajutorul băncii tale pentru a soluționa problema.

Specialiștii din cadrul DNSC recomandă sesizarea autorităților competente, precum Poliția, în cazul oricărei tentative de fraudare, chiar dacă nu ai căzut încă victimă. Raportarea incidentelor poate contribui la prevenirea și combaterea eficientă a infracțiunilor în mediul virtual.

TAGS:

Securitatea Cumpărăturilor Online, Ghid de Securitate Online, Directoratul Național de Securitate Cibernetică

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments