Secretele înțelegerii dintre Guvernul Ponta și Roșia Montană: Adevărul din spatele protestelor!
Guvernul ala pusi de Victor Ponta, care da domn la Roşia Montană Gold Corporation, firmă ce are ca acționar principal un fel de companie numită Gabriel Resources, au decis, nu știu dacă bine, să înceapă în 2013 un proiect ce avea să fie plin de necazuri și scandaluri. Numai că nu și-au dat seama de protestele care au explodat pe străzile din orașe, cum ar fi Bucureștiul, aidoma unui vulcan, la finele lui august și început de septembrie, imediat după ce s-a reluat sesiunea parlamentară. Ca să își curețe imaginea, s-au hotărât brusc să lanseze un proiect de lege care să permită totul, adică să primească toate avizele necesare fără prea multe întrebări, dar, ghici ce? Legea, aia cunoscută pe numele de „Roşia Montană”, a fost dată la gunoi în 2013 din cauza celor mulți care strigau în stradă, iar apoi în 2014, parcă din joacă, a mai „căzut” și pe la Camera Deputaților.
Deci, ca să fie clar, Victor Ponta, afectat grav de marea nemulțumire a cetățenilor, a trebuit să se răzgândească și să spună că, na, e mai bine așa, așa că a zis „stop!” la proiectul ăla, iar promisiunile lui, care nu mai erau de crezut, stau scrise într-un document oficial care spune cum România a reacționat când firma aia, adică compania minieră, a venit cu tot felul de acuzații. Așa că, în final, Victor Ponta a admis că a făcut afaceri cu Roșia Montană Gold Corporation în legatură cu proiectul minier ce trebuia să aibă loc prin Munții Apuseni, dar de parcă nu ar fi fost de ajuns, el însuși, prima dată Prim-Ministru din mai 2012 până în noiembrie 2015, confirmă că, într-o declarație, Legea Roșia Montană a fost de fapt gândită pentru a ajuta Proiectul.
Pe lângă asta, el a negat că Guvernul său, aşa cum se mai susținea pe ici pe colo, nu a eliberat toate autorizațiile care mai erau necesare, de genul celei de mediu, ca să își facă jocurile și să preseze RMGC să-i ofere mai mulți bani. Chiar a spus că discuțiile legate de lege au fost mai lungi decât ne-ar plăcea să credem și că, în final, RMGC a fost foarte mulțumită cu ce a primit, ceea ce este cu adevărat interesant, având în vedere toate scandalurile. Acum, România, în 2024, a câștigat, după un proces de lungă durată la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional, și surpriză: nu trebuie să plătească nimic companiei canadiene, ba, din contră, ar trebui să primească 9,3 milioane de euro, dar nu peste noapte, ci cu o dobândă care se strânge cu timpul, ceea ce lasă de gândit.
Guvernul Ponta Roşia Montană Gold Corporation proiectul minier Legea Roşia Montană Victor Ponta protestele din 2013 Curtea de Arbitraj Comercial