Friday, February 23, 2024
Google search engine
HomeActualitateSeceta pedologică afectează cultura grâului de toamnă în anumite zone agricole din...

Seceta pedologică afectează cultura grâului de toamnă în anumite zone agricole din România

Seceta pedologică afectează cultura grâului de toamnă în anumite zone agricole din România

O prognoză emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) arată că seceta pedologică moderată va persista în cultura grâului de toamnă în perioada 19 – 26 ianuarie 2024 în regiunile Muntenia, Moldova şi Transilvania. Potrivit specialiștilor ANM, aprovizionarea cu apă în sol va fi aproape de optim și optimă în majoritatea zonelor, dar se vor înregistra deficite de umiditate în unele zone din nordul Munteniei, sudul, sud-vestul și izolat nord-estul Moldovei, precum și în sudul Transilvaniei.

În ceea ce privește culturile cerealiere, se va observa pauza biologică în majoritatea regiunilor agricole. Totuși, datorită temperaturilor medii mai ridicate decât în mod obișnuit, pot apărea reluări lente și temporare ale proceselor vegetative la cerealierele de toamnă în zonele de câmpie. Plantele semănate în epoca optimă nu vor fi afectate de scăderea temperaturilor minime negative, în special în cazul în care există strat de zăpadă pentru a le proteja. Dacă nu există strat de zăpadă, plantele vor fi expuse frigului și pot suferi arsuri ale frunzelor.

În ceea ce privește cultura rapiței, aceasta se va afla în faza de înfrunzire pe suprafețele de sud, sud-est și est ale țării, având în general o bună uniformitate și vigurozitate a culturii. Totuși, în unele zone, frunzele pot fi parțial sau total înghețate, ceea ce va afecta dezvoltarea culturii în aceste suprafețe. Pomii fructiferi și vița-de-vie își vor continua repausul vegetativ și se află într-o stare bună de adaptare la condițiile de iernare.

Lucrările agricole specifice acestei perioade, cum ar fi fertilizările sau tăierile la pomi, vor fi temporar sistate din cauza precipitațiilor anticipate în această perioadă.

ANM a evaluat și condițiile de iernare ale speciilor de toamnă, analizând temperaturile minime negative din aer pentru perioada 1 decembrie 2023 – 18 ianuarie 2024. Astfel, se constată că în majoritatea regiunilor climatul iernii este blând sau normal, cu excepția unor zone din estul Moldovei, unde pot fi înregistrate temperaturi mai scăzute.

În săptămâna următoare, temperaturile vor scădea în general și se vor situa între -3 și 8 grade Celsius în timpul zilei, respectiv între -12 și 2 grade Celsius în timpul nopții. Vor fi precipitații mixte, în principal sub formă de ninsoare, însoțite de intensificări ale vântului. Cantitățile de apă pot depăși 15 l/mp în unele zone din sudul țării, în special la începutul intervalului menționat.

În concluzie, seceta pedologică moderată continuă să afecteze cultura grâului de toamnă în anumite zone agricole din Muntenia, Moldova și Transilvania. Este important ca agricultorii să ia măsuri de protecție a culturilor și să monitorizeze îndeaproape evoluția condițiilor meteorologice în perioada următoare. Pentru informații suplimentare și prognoze actualizate, puteți accesa site-ul ANM.

TAGS: seceta pedologică, grâu de toamnă, cultură agricolă, cerealiere, rapiță

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments