Tuesday, February 27, 2024
Google search engine
HomeSportScumpiri masive în România: Prețurile la sucuri au explodat la începutul anului...

Scumpiri masive în România: Prețurile la sucuri au explodat la începutul anului 2024

Scumpiri masive în România: Prețurile la sucuri au explodat la începutul anului 2024

Odată cu sosirea noului an, românii au fost întâmpinați cu o avalanșă de scumpiri în magazinele din întreaga țară. Guvernul a anunțat că începând din ianuarie 2024, se vor majora TVA-ul la produsele care conțin zahăr și la produsele bio. Aceste modificări fiscale au adus nemulțumire în rândul populației, care resimte acum creșterea prețurilor.

Explozie de prețuri la sucuri

Una dintre cele mai afectate categorii de produse în urma noilor reglementări fiscale sunt sucurile. Conform dezvăluirilor făcute de cumpărătorii revoltati, prețurile la sucuri au explodat în ultimele zile. Creșterea TVA-ului de la 5% la 9% a dus la scumpiri considerabile pe rafturile magazinelor. Astfel, pentru o sticlă de suc de 2,5 litri, românii vor plăti mult mai mult în comparație cu anul anterior.

Revolta cumpărătorilor a fost evidențiată pe platforma Tik-Tok, unde aceștia au făcut publice diferențele de prețuri pe care le-au observat. O sticlă de suc care încheia anul 2023 cu un preț de 6 lei, a ajuns să coste în jur de 12,50 lei în primele zile ale anului 2024. Această diferență semnificativă a generat nemulțumire și frustrare în rândul consumatorilor, care se confruntă acum cu un alt val de scumpiri într-o perioadă deja dificilă din punct de vedere economic.

Reacții aprinse pe rețelele sociale

Creșterea bruscă a prețurilor la sucuri a stârnit un val de reacții negative pe rețelele sociale. Majoritatea internauților și-au manifestat nemulțumirea față de aceste scumpiri, iar unii au mărturisit că și-au facut provizii în avans pentru a evita surprizele neplăcute generate de noile modificări fiscale. Pe Tik-Tok, comentariile nu au întârziat să apară:

Jalnic de la 5 lei la 12.50 mai trec 5 ani și face 20.
Nu e o problemă, că mi-am luat inainte pe 31 decembrie un palet de suc, ca să am până la Paște.
Când scad vânzările, o va face 9 lei. Jalnic de la 5 lei la 12.50 mai trec 5 ani și face 20. E bună și apa. Azi am luat aceeași sticlă de 2.5 litri cu 7.19 lei. Deci cei de la Lidl speculează, altfel nu îmi explic diferența asta majoră.
Fraților nici n-am intrat bine în noul an că deja scumpiile și-o făcut apariția. Doișpe lei 50 pentru o sticlă de Fanta?

Aceste comentarii reflectă disconfortul și dezamăgirea consumatorilor față de situația actuală. Scumpirile nu se limitează doar la sucuri, ci se extind și asupra altor produse și servicii.

Toate prețurile cresc la început de an

Nu doar sucurile au de suferit în urma noilor reglementări fiscale. În primele zile ale anului 2024, prețurile s-au scumpit și la pompă, odată cu majorarea accizelor. Astfel, pentru un litru de benzină se plătește acum cu 29 de bani mai mult, iar la motorină, cu 26 de bani. Aceste majorări vor face ca un plin să coste cu aproximativ 13-15 lei mai mult.

Însă scumpirile nu se opresc aici. Începând cu 1 ianuarie 2024, se menține cota redusă de TVA de 5% pentru livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale.

De asemenea, Guvernul propune majorarea accizelor pentru tutun, alcool și băuturi alcoolice începând cu ianuarie 2024. Produsele care conțin tutun încălzit și lichidul care conține nicotină vor fi și ele afectate de scumpiri semnificative.

Concluzie

Creșterea prețurilor la sucuri și la alte produse și servicii în România în primele zile ale anului 2024 a generat nemulțumire și indignare în rândul consumatorilor. Modificările fiscale au dus la o explozie a costurilor, ceea ce afectează direct buzunarele românilor. Situația economică dificilă în care se află țara noastră este accentuată de aceste scumpiri masive. Autoritățile trebuie să găsească soluții pentru a echilibra situația și pentru a asigura accesul la produse și servicii la prețuri rezonabile.

[TAGS: SUC, SCUMPIRI, ECONOMIE, Tik-Tok, CREȘTERE PREȚURI]

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments