Friday, June 21, 2024
HomeSportSchimbări majore în Educație: Inspectoratele Școlare Județene vor fi desființate. Ce instituții...

Schimbări majore în Educație: Inspectoratele Școlare Județene vor fi desființate. Ce instituții vor apărea în locul lor?

Schimbări majore în Educație: Inspectoratele Școlare Județene vor fi desființate. Ce instituții vor apărea în locul lor?

Anul viitor se anunță o schimbare importantă în sistemul de Educație din România. Potrivit unui ordin emis de Ministerul Educației, Inspectoratele Școlare Județene vor fi desființate, iar în locul lor vor apărea Direcțiile Județene de Învățământ Preuniversitar.

O schimbare care a fost amânată

Ideea desființării Inspectoratelor Școlare Județene a apărut în spațiul public încă din 2022, când fostul ministru al Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat că există intenția de a le înlocui cu Direcții Județene de Învățământ. Această schimbare a fost amânată până în prezent, dar anul viitor va fi pusă în aplicare conform unui Ordin publicat în Monitorul Oficial.

Decizia de desființare a Inspectoratelor Școlare Județene este stipulată și în noua lege a educației, care a intrat în vigoare în septembrie 2023. Astfel, până la data de 30 mai 2024, aceste instituții vor fi înlocuite de Direcțiile Județene de Învățământ Preuniversitar.

Apariția Birourilor ARACIP

Odată cu înlocuirea Inspectoratelor Școlare Județene cu Direcțiile Județene de Învățământ, se va produce și apariția birourilor județene ale Agenției Române pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Această decizie este inclusă în Ordinul de Ministru cu numărul 3.069.

Birourile ARACIP vor avea atribuții de control, monitorizare și evaluare a calității managementului unităților de învățământ preuniversitar la nivel județean.

Atribuțiile Direcțiilor Județene de Învățământ

Conform noii legi a educației învățământului preuniversitar 198/2023, Direcțiile Județene de Învățământ vor avea o serie de atribuții importante:

  • Aplicarea politicilor și strategiilor Ministerului Educației la nivel județean;
  • Monitorizarea aplicării legislației în unitățile de învățământ;
  • Controlul, monitorizarea și evaluarea calității managementului unităților de învățământ;
  • Coordonarea și controlul activităților unităților de educație extrașcolară din județ;
  • Monitorizarea finanțării unităților de învățământ preuniversitar;
  • Implementarea politicilor guvernamentale din domeniul educației la nivel local;
  • Coordonarea admiterii în licee, evaluării naționale și examenelor de certificare a calificărilor profesionale;
  • Asigurarea rețelei școlare a unităților de învățământ preuniversitar la nivel local;
  • Monitorizarea școlarizării preșcolarilor și elevilor și combaterea abandonului școlar.

Birourile ARACIP, pe lângă controlul și evaluarea calității managementului unităților de învățământ, vor prelua și patrimoniul aferent activităților desființate de la Inspectoratele Școlare Județene.

Concluzii

Schimbările în domeniul Educației vor aduce o nouă structură și o redistribuire a responsabilităților. Desființarea Inspectoratelor Școlare Județene și apariția Direcțiilor Județene de Învățământ Preuniversitar vor avea un impact major asupra sistemului de învățământ din România. Aceste instituții își propun să asigure aplicarea eficientă a politicilor și strategiilor Ministerului Educației, monitorizarea și evaluarea calității managementului unităților de învățământ și combaterea abandonului școlar.

TAGS: Inspectoratele Școlare Județene, Direcțiile Județene de Învățământ Preuniversitar, ARACIP, educație, schimbări în educație

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General