Sunday, July 14, 2024
HomeActualitateScandalul Smishingului: O Nouă Persoană Arestată Preventiv la Brașov

Scandalul Smishingului: O Nouă Persoană Arestată Preventiv la Brașov

Scandalul Smishingului: O Nouă Persoană Arestată Preventiv la Brașov

Un alt episod din scandalul smishingului a apărut la Brașov, unde încă o persoană a fost plasată sub arest preventiv în cadrul anchetei efectuate de autoritățile competente. Anunțul a fost făcut de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov, arătând că prejudiciul în acest caz se ridică la suma considerabilă de 600.000 de lei.

Evenimentele au avut loc în data de 27 iunie, când forțele de ordine din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, sprijinite de alte structuri ale I.G.P.R. și coordonate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov, au desfășurat un amplu număr de percheziții la domiciliile a numeroase persoane implicate în presupusele activități infracționale legate de smishing.

O particularitate a acestei anchete a fost intervenția autorităților din Regatul Norvegiei, care au colaborat activ cu autoritățile române în derularea anchetei, inclusiv prin efectuarea unei percheziții la o adresă din teritoriul lor.

Metoda folosită de către infractori implica transmiterea de mesaje text către potențialele victime, informându-le că au o plată blocată în contul bancar către un anumit comerciant și solicitându-le să apeleze un număr de telefon specificat, ce părea a fi asociat cu o bancă. Sub pretextul unor probleme financiare reale, persoanele păcălite sunau la numărul respectiv și intrau în contact cu un individ care pretindea a fi angajat al băncii. Prin aceste apeluri telefonice, infractorii obțineau datele cardurilor bancare ale victimelor, pe care le foloseau ulterior în tranzacții frauduloase.

După obținerea informațiilor bancare sensibile, infractorii desfășurau tranzacțiile frauduloase printr-un număr de conturi bancare deschise special în acest scop, creând astfel un labirint financiar menit să dificulteze urmărirea sumelor de bani și să ascundă originea produselor infracționale. Acțiunile lor vizau clienți din diverse bănci din România, fiind investigate prejudicii cauzate unui număr de 51 de persoane din mai multe județe ale țării.

În urma analizelor și probatoriului adunat în cadrul investigației, s-a decis declanșarea acțiunii penale împotriva a zece persoane implicate, toate de cetățenie română.

Cu privire la trei dintre suspecți, procurorul de caz a impus măsuri preventive sub forma controlului judiciar, în timp ce în cazul celorlalte șapte persoane s-a făcut propunerea de arest preventiv. Pe data de 29 iunie 2024, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Brașov a aprobat propunerea de arest preventiv pentru șase dintre acești inculpați, în vreme ce pentru cel de-al șaptelea s-a instituit controlul judiciar. Însă, procurorii au formulat o contestație împotriva acestei hotărâri, care a fost apoi soluționată de către Tribunalul Brașov.

Investigațiile continuă în colaborare strânsă cu forțele de ordine din cadrul I.P.J. Brașov – Serviciul de Investigații Criminale, efortul fiind concentrat pe elucidarea întregii rețele infracționale.

Tags:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General