Friday, March 1, 2024
Google search engine
HomeSportScandalul Roșia Montană: România se așteaptă să piardă procesul pentru aurul de...

Scandalul Roșia Montană: România se așteaptă să piardă procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Scandalul Roșia Montană: România se așteaptă să piardă procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Avocații prezic că în curând România va suferi o înfrângere în războiul juridic cu Gabriel Resources, privind aurul din Roșia Montană. După mai bine de un deceniu de dispute și controverse, Roșia Montană a fost recent inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, ceea ce înseamnă că aurul valoros din zona respectivă va rămâne neperturbat și nemijlocit de exploatare.

România se confruntă cu despăgubiri de 2 miliarde de euro în procesul Roșia Montană

Potrivit informațiilor furnizate de Digi 24, este posibil ca România să fie nevoită să plătească despăgubiri în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro. Cu toate acestea, surse apropiate de premierul Marcel Ciolacu au sugerat că responsabilitatea financiară ar putea fi atribuită lui Dacian Cioloș și celor care au fost implicați în scandalul inițial al Roșiei Montane.

În contextul în care România se confruntă deja cu o situație dificilă în ceea ce privește deficitul bugetar, o astfel de cheltuială suplimentară nu va fi primită cu brațele deschise de către guvernanți. Inițial, Gabriel Resources a solicitat despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari, însă acest proces a fost închis în urma unui comunicat emis în septembrie de către tribunalul de arbitraj al Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID).

Compania a declarat în momentul respectiv: “În temeiul tratatelor bilaterale de investiții dintre Canada-România și Regatul Unit-România, compania a inițiat procedura de arbitraj în fața ICSID în iulie 2015, ca urmare a refuzului ilegal al României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană din România.” Sentința finală va fi pronunțată pe data de 10 februarie.

Zeci de mii de oameni au protestat împotriva exploatării Roșiei Montane în 2013

În urmă cu 11 ani, zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi și au protestat împotriva planurilor de exploatare a aurului de la Roșia Montană, temându-se că acest lucru ar fi avut un impact devastator asupra zonei respective. Proiectul a fost inițial adoptat de către Guvernul condus de Victor Ponta, dar datorită opoziției intense, intenția de exploatare a fost interzisă, ceea ce a generat cererea ulterioară de despăgubiri de miliarde de euro.

Potrivit Gabriel Resources, zăcământul de la Roșia Montană conține aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, în valoare totală de 16 miliarde de dolari. Cu toate acestea, metodele de extracție folosite ar fi implicat utilizarea cianurilor, ceea ce ar fi dus la distrugerea întregului ecosistem. De menționat că statul român trebuia să primească 6% din veniturile obținute din exploatarea minieră. În vara anului 2021, Roșia Montană a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Marcel Ciolacu răspunde la pierderea procesului cu Roșia Montană

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a reacționat la aceste vești, afirmând că s-a obișnuit să plătească pentru “tâmpeniile” altora. Guvernul României așteaptă cu nerăbdare decizia finală cu privire la Roșia Montană, care va fi pronunțată pe data de 10 februarie. Marcel Ciolacu a promis că va face publice toate documentele relevante pentru a arăta cine a comis greșeli în acest proces.

“Ca prim-ministru, m-am obișnuit să achit facturile pentru aberațiile comise de alții. După povestea vaccinurilor… astăzi am organizat o ședință de Guvern pentru a contracta o firmă de avocați, astfel încât să putem apăra interesele statului român la fel ca alte state din Uniunea Europeană (în cazul Pfizer – n.r.). Înțeleg că pe data de 10 februarie va fi pronunțată o decizie finală în cazul Roșia Montană”, a declarat Marcel Ciolacu.

Într-o ședință de guvern desfășurată ieri, am solicitat documente de la toți colegii care au avizat sau nu au avizat acest proiect, precum și de la toți avocații care ne-au asistat în acest proces. Vreau ca toți românii să cunoască adevărul. În ceea ce privește plățile, sunt convins că va trebui să purtăm discuții cu privire la cine va fi responsabil pentru această povară financiară.”

“Să vedem mai întâi ce sumă va fi hotărâtă de instanță. În orice caz, vă promit că voi face publice toate documentele, inclusiv abuzurile, deciziile politice și administrative care au dus la pierderea acestui proces, astfel încât românii să știe exact cine a greșit în această situație.”, a adăugat Marcel Ciolacu.

TAGS: Roșia Montană, aur, diferendele relative la investitii, UNESCO, ICSID
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments