Friday, May 24, 2024
HomeSportScandalul brânzei de oaie: Ce se ascunde în spatele produselor din piețele...

Scandalul brânzei de oaie: Ce se ascunde în spatele produselor din piețele din România?

Scandalul brânzei de oaie: Ce se ascunde în spatele produselor din piețele din România?

În ultima perioadă, comisarii de la ANSVSA au desfășurat o serie de controale amănunțite în piețele din România și au descoperit practici șocante legate de producția și comercializarea brânzei de oaie. Printre neregulile grave constatate se numără faptul că brânza de oaie ar fi de fapt făcută din lapte praf de vacă. Aceste practici nu doar încalcă normele sanitare, dar pun și în pericol sănătatea consumatorilor.

Descoperiri șocante în controalele ANSVSA

  • Anumiți producători folosesc lapte de vacă în loc de lapte de oaie, falsificând astfel conținutul produselor lactate.
  • Echivalența ingredientelor nu corespunde cu informațiile de pe etichetă, ceea ce înseamnă că consumatorii sunt înșelați în legătură cu calitatea produselor.
  • Au fost aplicate peste 100 de sancțiuni, iar valoarea totală a amenzilor depășește 700.000 de lei.

Conform declarațiilor vicepreședintelui ANSVSA, Dănuț Păle, situația este extrem de gravă, iar unele produse ar putea fi periculoase pentru sănătatea publică. În urma inspecțiilor, au fost confiscate tone de produse și emise ordonanțe de suspendare a activității pentru mai multe unități implicate în aceste practici ilegale.

Riscurile ascunse din produsele lactate

  • Expertul în nutriție Fabius Antal avertizează că modificarea componentelor din produsele lactate poate duce la scăderea calității nutriționale și la introducerea de substanțe nocive.
  • Verificările făcute de autorități nu sunt suficiente pentru a monitoriza întreaga marfă de pe piață, ceea ce crește riscul ca produsele contrafăcute să ajungă în mâinile consumatorilor.
  • Consumatorii ar trebui să fie atenți la etichetele produselor pe care le achiziționează și să aleagă cu atenție sursele de încredere pentru achiziționarea produselor lactate.

Situația din România și din alte țări europene evidențiază necesitatea unei reglementări mai stricte a producției și comercializării alimentelor, pentru a proteja sănătatea publică și a asigura transparența în lanțul de aprovizionare alimentară.

Concluzie

Scandalul brânzei de oaie din piețele din România subliniază importanța unei monitorizări riguroase a producției și comercializării alimentelor, precum și necesitatea unei informări corecte a consumatorilor în legătură cu originea și calitatea produselor pe care le achiziționează.

TAGS: brânza, ANSVSA, controale, lactate, alimentatie
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments