Saturday, May 18, 2024
HomePoliticaScandalul băncilor europene: Profituri uriașe și sancțiuni împotriva Rusiei

Scandalul băncilor europene: Profituri uriașe și sancțiuni împotriva Rusiei

Scandalul băncilor europene: Profituri uriașe și sancțiuni împotriva Rusiei

Recent, se ridică din ce în ce mai multe semne de întrebare cu privire la comportamentul unor bănci europene mari precum Raiffeisen Bank International, UniCredit, sau Deutsche Bank, care continuă să profite masiv din activitățile lor în Rusia, în ciuda existenței unui număr semnificativ de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva Moscovei. Acest lucru ridică probleme serioase legate de respectarea sancțiunilor internaționale și de impactul pe care aceste profituri îl au asupra conflictului din regiune.

Conform unei analize desfășurate de Financial Times, în 2023, profiturile obținute de cele 13 bănci europene implicate în afaceri cu Rusia au însumat peste 3 miliarde de euro, de trei ori mai mari decât în anul 2021. Aceste cifre uluitoare au fost posibile în parte datorită fondurilor pe care instituțiile financiare nu le-au putut retrage din Rusia, gestionând să evite anumite sancțiuni internaționale impuse sectorului bancar rusesc.

Situția alarmantă este accentuată de faptul că, odată cu creșterea profiturilor înregistrate, băncile europene au fost nevoite să plătească taxe Rusiei, în sumă totală de aproximativ 800 de milioane de euro în anul 2023, față de doar 200 de milioane de euro înregistrate în 2021. Acest lucru ridică întrebări privind respectarea sancțiunilor și etica afacerilor internaționale.

Deși sancțiunile internaționale impuse asupra băncilor din Rusia, cum ar fi interdicția de a utiliza sistemul de plăți Swift, ar fi trebuit să limiteze activitățile financiare ale entităților rusești, băncile europene considerate au reprezentat o “gură de aer” pentru acestea, oferindu-le acces la servicii financiare vitale. Acest comportament pare să submineze eforturile internaționale de a încerca să oprească susținerea Kremlinului prin intermediul unor companii europene.

În urma acestor dezvăluiri, europarlamentarul Toamc a atras atenția asupra necesității de a îmbunătăți mecanismele de impunere a sancțiunilor la nivel european. El a subliniat că este inadmisibil ca entitățile europene să continue să finanțeze acțiunile agresive ale Rusiei, contribuind indirect la menținerea stabilității financiare a Kremlinului. De asemenea, liderul PMP, Eugen Tomac, a solicitat Comisiei Europene să deschidă o investigație pentru a clarifica aceste aspecte și pentru a asigura respectarea efectivă a sancțiunilor impuse.

În concluzie, scandalul generat de profiturile masive obținute de băncile europene în Rusia, în ciuda sancțiunilor impuse, ridică probleme semnificative legate de respectarea normelor și valorilor internaționale. Este esențial ca instituțiile financiare implicate să fie supuse unor anchete detaliate pentru a clarifica circumstanțele și a asigura o aplicare corectă a sancțiunilor impuse de comunitatea internațională.

TAGS:

bănci, sancțiuni, Rusia, profite, politica

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments