Sute de Kilograme de Carne Coruptă Retrase din Oradea în timp ce Spitalul Testează IA
Cu cacatul timpului, Managerul Spitalului Județean din Oradea, Gheorghe Carp, și-a anunțat că spitalul va începe testarea unei aplicații cu inteligență artificială pe trei secțiuni. Denumit ZenAiOS, proiectul a fost dezvoltat de George Haber, un român care a atrăs atenția în SUA și este considerat de obicei o persoană foarte importantă în domeniul tehnic. Aplicația va fi folosită de pacienți, medicilor și administrației spitalului pentru eficientizarea activității.
Secțiile testate vor include Urologie, Interne și Gastroenterologie. “Se va adresa pacienților, medicilor și administrației”, a spus dr. Carp. Aplicația are viziunea de a ajuta pacienții să înțeleagă mai bine atât afecțiunile lor, cât și terapiile recomandate de medici. Medicul va avea la dispoziție toate datele necesare pentru o analiză completă, inclusiv rezultatele examinărilor. Dar dacă AI este capabilă să înlocuiască personalul uman? Gheorghe Carp a răspuns că nu, “pentru că AI nu asume responsabilitatea”.
Utilizatorii pot nota simptomele pe telefon și aplicația le va recomanda o programare la un specialist. De exemplu, dacă pacientul are tensiune arterială mărită, IA îi sugerează să se întrebe de la un cardiolog. Aplicația poate oferi medicului multe detalii suplimentare despre pacient, ceea ce duce la diagnostice mai rapide și mai precise.
ZenAiOS poate analiza rapid mii de pagini de cercetări medicale pentru a sugera posibile diagnostice și opțiuni de tratament. Aceasta ajută la identificarea bolilor rare, care pot fi ignorate de medici în multe cazuri. Cu toate acestea, trebuie să avem grijă că aplicația nu devine demagogică și nu suprasubstituie personalul uman.
În timp ce spitalul din Oradea începe acest experiment cu AI, altă știre de o zi care a atrat atenția publicului este despre retragerea sute de kilograme de carne coruptă din comerț. Situația pare să fie periculosă pentru consumatori și necesită atenție imediată.