Schimb de acuzații între ANPC și spitale pentru controale neautorizate în unități medicale din toată țara
Avalansa de controale efectuate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în spitale din multe județe a generat tensiuni și acuzații între autorități, cu probleme semnificative care apar întrucât cei din ANPC susțin că au dreptul legal de a efectua aceste controale, în timp ce Ministerul Sănătății îl respinge pe acesta.
Un exemplu extrem este acțiunea ANPC la spitalul din Adjud, Vrancea, unde managerul spitalului se opune controlului, susținând că nu există nicio justificare legală pentru verificarea cantinei. Managerul a respins inițiativa ANPC de a efectua un astfel de control, insistând pe faptul că este ilegal și încercând să blocheze accesul inspectorilor. Deși acest lucru are părerea că ar fi fost o lipire de libertate, ofițerii au afirmat că ușile nu erau închise.
De asemenea, un alt control pe lângă spitalul de urgențe din Târgu Mureş s-a terminat fără succes, iar în Suceava și Dâmboviţa autorități medicale locale au refuzat să acorde acces inspectorilor ANPC. Scandalul se extinde pe mai multe fronturi: la Spitalul Municipal din Adjud a fost descoperită carne expirată și alimente depozitate necorespunzător, în timp ce un controlor ANPC s-a fâșiat.
Hamid Mirzaei-Seresht, manager spitalului, susține că nu a fost o lipire de libertate: “Ușile au fost deschise conform legii. Au venit polițiști care i-au legitimat pe inspectori, dar acesteia nu au avut documente și au părăsit spitalul.”
De asemenea, Marius Iorga, prefect județului Vrancea, susține că este vorba doar de o neînțelegere. Însă, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor continuă să efectueze controale în spitale și a declarat că ordonanța guvernului din 1992 și un act normativ din 2012 îi permit să facă verificări inclusiv în unități medicale.
Controversele continuă, cu fiecare parte acuzând cealaltă de lipsit de legalitate. Ministerul Sănătății a declarat că ordinele interne date de ANPC nu pot substitui legea și că o verificare adecvată ar trebui să respecte regulile.
Pe de altă parte, Iuliana Mircea, director DSP Vrancea, a afirmat: “Dacă sunt chioșcuri în curțile spitalelor fiind vorba de agenți economici, aceștia pot fi verificați. Dar blocul alimentar presupune altceva, face parte din structura spitalului.”
Controalele au generat tensiuni și acuzații între autorități, cu fiecare partă susținând că legea este de partea sa. Scandalul continuă să crească în timp ce ANPC încercă să efectueze controale în spitale, în timp ce Ministerul Sănătății contestă aceste acțiuni.