Tuesday, April 16, 2024
HomeActualitateScandal în lumea asigurărilor - COTAR solicită demiterea președintelui Consiliului Concurenței

Scandal în lumea asigurărilor – COTAR solicită demiterea președintelui Consiliului Concurenței

Scandal în lumea asigurărilor – COTAR solicită demiterea președintelui Consiliului Concurenței

O organizație importantă din domeniul transporturilor rutiere din România, respectiv Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), a lansat un comunicat de presă în care cere premierului să ia măsuri pentru demiterea președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. În comunicat, COTAR acuză această instituție de susținerea activității firmelor de asigurări în detrimentul celor din domeniul reparațiilor auto și transport.

Din textul comunicatului, reiese faptul că COTAR consideră că reprezentanții Consiliului Concurenței au refuzat să verifice modul de funcționare a pieței RCA de asigurări până în anul 2015, moment în care transportatorii au organizat un protest național împotriva creșterii nejustificate a valorii polițelor RCA. Doar sub presiunea mediatică, Consiliului Concurenței a înțeles că este cazul să declanșeze o anchetă serioasă privind piața asigurărilor RCA. Rezultatele anchetei au arătat că între octombrie 2012 și noiembrie 2016, societățile de asigurare nu și-au stabilit independent tarifele, ci au acționat concertat pentru a le majora.

COTAR acuză în continuare președintele Consiliului Concurenței de acțiuni care avantajează firmele de asigurări, precum solicitarea publică de eliminare a dreptului șoferilor români de a achiziționa RCA pe o perioadă de o lună. Organizația susține că piața de asigurări RCA a devenit un monopol, iar unele companii au ajuns să dețină o cotă de piață de peste 75%, în timp ce Chirițoiu nu a văzut nimic în neregulă.

O altă acuzație adusă de COTAR este că Consiliul Concurenței nu a investigat înțelegerile de preț dintre companiile de asigurări care au condus la majorarea semnificativă a tarifelor RCA. În luna iulie 2021, toate companiile care vând RCA au notificat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu privire la creșterea tarifelor. Două luni mai târziu, ASF a retras licența firmei City Insurance, iar prețurile RCA înregistrau o creștere de peste 40%. COTAR consideră că Consiliul Concurenței nu a făcut nimic în acest caz.

Mai mult decât atât, organizatia COTAR aduce în atenție și faptul că Consiliul Concurenței a propus Parlamentului plafonarea mascată a prețurilor la reparații, ceea ce se traduce în distrugerea acestei categorii de servicii. COTAR susține că cheltuielile administrative ale companiilor de asigurări sunt de peste 10 ori mai mari decât valoarea despăgubirilor cu manopera de reparații.

Concluzia COTAR este că industria auto și de transport, care contribuie cu 20% la PIB-ul României, este grav afectată de acțiunile Consiliului Concurenței și ale companiilor de asigurări, în detrimentul intereselor statului. Organizația cere public premierului Marcel Ciolacu demiterea președintelui Consiliului Concurenței și promite să recurgă la toate formele legale de protest în caz contrar.

Keywords: COTAR, Consiliul Concurenței, demitere, asigurări, RCA, reparații auto, transport, tarife, investigație, monopol, City Insurance, cheltuieli administrative, industrie auto, interesul statului, protest.

TAGS: COTAR, Consiliul Concurenței, demitere, asigurări, RCA, reparații auto, transport, tarife, investigație, monopol, City Insurance, cheltuieli administrative, industrie auto, interesul statului, protest

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments