Thursday, February 29, 2024
Google search engine
HomeActualitateScandal în jurul numirii lui Ilie Sârbu în Consiliul de Administrație al...

Scandal în jurul numirii lui Ilie Sârbu în Consiliul de Administrație al Romsilva

Scandal în jurul numirii lui Ilie Sârbu în Consiliul de Administrație al Romsilva

O nouă controversă a izbucnit în mediul politic românesc după numirea lui Ilie Sârbu în Consiliul de Administrație al regiei naționale a pădurilor Romsilva. Decizia a fost luată printr-un ordin semnat de către ministrul Mediului, Mircea Fechet, în data de 23 noiembrie, și a fost dezvăluită de către sursa media G4Media. Ulterior, printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație al Romsilva din 12 decembrie 2023, Ilie Sârbu a fost numit membru în Comitetul de audit al regiei autonome.

Noulă numire a stârnit reacții critice din partea opoziției și a societății civile, care susțin că Ilie Sârbu nu are experiență și competențe în domeniul forestier. În vârstă de 73 de ani, Sârbu este preot ortodox de profesie și a activat în politică timp de mai mulți ani în cadrul Partidului Social Democrat (PSD), fiind parlamentar, președintele Senatului și ministru al Agriculturii în două guverne.

Una din principalele critici aduse lui Sârbu este legată de faptul că acesta a fost pus sub urmărire penală în anul 2014, alături de alte persoane, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a peste 40.000 de hectare de păduri din patrimoniul Romsilva. Cu toate acestea, în anul 2018, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus clasarea dosarului pe motiv că nu există suficiente probe împotriva sa.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a susținut că numirea lui Ilie Sârbu în Consiliul de Administrație al Romsilva este justificată de faptul că acesta a ocupat funcția de ministru al Mediului în trecut. Cu toate acestea, criticii consideră că această calificare nu este suficientă și că ar trebui să existe criterii clare și obiective pentru numirea în acest consiliu de conducere important pentru gestionarea pădurilor din România.

Sursa media G4Media menționează că Ilie Sârbu a mai deținut funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi, unde a coordonat și departamentul responsabil cu auditul Romsilva. Această afirmație a alimentat și mai mult controversele, deoarece Sârbu ar putea fi implicat în evaluarea și verificarea propriilor sale acțiuni în cadrul regiei autonome.

De asemenea, se ridică întrebarea de ce un preot ortodox și politician de carieră ar fi potrivit pentru a ocupa o poziție într-un consiliu de administrare a unei regii forestiere. Criticii acuză guvernul de nepotism și de folosirea unor criterii politice în detrimentul specialiștilor în domeniu.

Trebuie menționat că Ilie Sârbu este și socrul fostului premier Victor Ponta, care în prezent activează ca consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu. Această relație familială a stârnit și mai multe suspiciuni cu privire la numirea sa în Consiliul de Administrație al Romsilva.

În final, problema numirii lui Ilie Sârbu în cadrul Romsilva se conturează ca un nou episod al unei guvernări care acordă prioritate criteriilor politice în detrimentul experienței și competențelor profesionale. Aceasta aduce în discuție integritatea și transparența în administrarea instituțiilor publice, într-un domeniu extrem de sensibil precum pădurile, resursele naturale ale țării noastre.

Surse:

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments