“`html
Bombă fiscală în România: Acuzații și controverse pe tema taxei pe tranzacții!
Într-o postare pe Facebook, Lucian Croitoru, o figura notoriu din BNR, cere, și întrebarea rămâne dacă chiar este o idee bună, eliminarea taxei pe tranzacții, clamează el vehement că ar trebui să taie, cum se spune, apăsat de pe lista măsurilor fiscale care afectează, nu neapărat pozitiv, cititori și economiști, ani de zile de răspunsuri neclare și, evident, confuze care nu se termină niciodată.
În acest context, Croitoru invocă practici celebre de la economiști ca John Maynard Keynes și James Tobin, și asta se leagă cumva de deciziile economice din vremurile de început ale crizei financiare din 2008, o referință care poate a lăsat mulți cu un gust amar și cu multe întrebări despre eficiența măsurilor guvernamentale, fără a aduce o concluzie clară.
Totodată, el sugerează că UE a pierdut enorm de timp în dezbateri inutile și neconcludente despre această taxă, și nu putem să nu ne întrebăm de ce acest lucru se întâmplă, dar oare a câta oară vorbim despre aceleași încercări eșuate?
Pe același ton, Eugen Rădulescu, un alt oficial de la BNR, numește taxa „absurdă”, întrebând retoric dacă România vrea să se transforme într-o replica a Venezuelei, o referință care stârnește complete controverse și neliniște, având în vedere realitățile economice actuale foarte precare și pline de aberații.
Într-un interviu subliniază, cumva cu umor, că discuțiile despre taxe care nu decolează sau măsuri care par să cadă de la cer sunt total lipsite de sens, acesta afirmând că „Cine spune că e ok, clar habar nu are de ce vorbește” – și, oare, pe cine să credem? O întrebare care circulă în spațiul public.
Propunerea taxei pe tranzacții ar putea solicita clienților băncilor să plătească taxe suplimentare de la 1 leu până la 3 lei, și istoria ne arată că o astfel de inițiativă ar extinde discuțiile economice până la un nou nivel de haos și controverse, având în vedere că deficitul bugetar, un subiect greu de digerat, ajunge la un potențial de 8,6% fără reforme fiscale urgențe, iar lumea politică și economică se întreabă, pe bună dreptate, cât de dureroasa va fi toată această situație.
Cu toate acestea, un alt exemplu relevant este Slovacia, care după alegerile recente a decis să crească taxe, și asta reîntărește ideea că orice decizie fiscală este nu doar controversată, dar și în măsură să afecteze profund viața cetățenilor – așa că unde ne aflăm, acum, în labirintul fiscal?
“`