Friday, May 24, 2024
HomeSportScăderea ratelor la creditele bancare: Speranță pentru români cu datorii

Scăderea ratelor la creditele bancare: Speranță pentru români cu datorii

Scăderea ratelor la creditele bancare: Speranță pentru români cu datorii

În această perioadă dificilă din punct de vedere economic, mii de români se confruntă cu întrebarea “când scad ratele la creditele bancare?”. Însă, un anunț făcut recent de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, oferă o rază de speranță pentru cei cu datorii la bănci.

Răspunsul clar al guvernatorului la întrebarea crucială

În ultimii ani, datorită ratei în creștere a inflației, românii cu credite legate de IRCC sau ROBOR s-au confruntat cu sume tot mai mari de plată lunară către bănci. Cu toate acestea, situația ar putea suferi modificări odată cu scăderea inflației.

Într-o conferință de presă susținută pe 15 februarie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat raportul asupra inflației. El a declarat că BNR a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul acestui an, stabilind-o la 4,7%, față de 4,8% în noiembrie. De asemenea, BNR estimează că inflația va ajunge la 3,5% până la sfârșitul anului 2025.

În cadrul ședinței din această săptămână, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a discutat un calendar potențial de reducere a ratei dobânzii de politică monetară.

Pentru ca scăderea ratelor să fie posibilă, trebuie îndeplinită o condiție crucială. Sunt necesare cel puțin două luni care să confirme că inflația scade semnificativ după creșterea înregistrată în luna ianuarie. Aceasta este afirmația făcută de guvernatorul Mugur Isărescu, conform informațiilor transmise de Agerpres.

Conform declarațiilor sale: “Cu două prognoze de inflație aproape similare, din punctul nostru de vedere, deci clar în scădere, și cu obiectivul de a ne atinge ținta de inflație, bineînțeles că am discutat și un calendar potențial de reducere a ratei dobânzii de politică monetară. Dar, atenție, avem acest comportament în sus din luna ianuarie.”

Practic, pentru ca scăderea să aibă loc, inflația trebuie să fie în declin constant timp de cel puțin două luni. De asemenea, trebuie remarcat faptul că BNR a adoptat politica de a lăsa lichiditatea să fie absorbită la rata de depozit de 6%, nu la 7%, fapt care influențează calculul acestui proces. În piață, dobânzile, inclusiv IRCC și ROBOR, se situează în jurul valorii de 6%.

Menținerea dobânzii cheie la 7%

Doar două zile în urmă, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, conform comunicatului emis de bancă.

De asemenea, BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an și a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 6% pe an. Nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit vor fi, de asemenea, păstrate neschimbate.

Dobânda cheie a rămas neschimbată încă din luna ianuarie a anului trecut, când BNR a majorat-o de la 6,75% pe an la 7% pe an.

Concluzii și perspective

Anunțul făcut de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, oferă o rază de speranță pentru românii cu datorii la bănci. Cu toate acestea, pentru ca scăderea ratelor să devină o realitate, este necesar ca inflația să scadă în mod constant timp de cel puțin două luni. Astfel, se așteaptă o îmbunătățire a situației financiare a debitorilor și o ușurare a presiunii financiare.

Acest anunț este salutat de către cei care au contracte de credit și se confruntă cu dificultăți financiare. Să sperăm că condițiile necesare pentru scăderea ratelor vor fi îndeplinite în perioada următoare și că românii vor avea parte de un moment de respiro financiar într-o perioadă dificilă.

Tag-uri:

Credit, Rata dobânzii, Mugur Isărescu, BNR, Inflație

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments