Tuesday, April 16, 2024
HomeActualitateȘapte tineri spanioli condamnați pentru atacul asupra lui Alex Ioniță

Șapte tineri spanioli condamnați pentru atacul asupra lui Alex Ioniță

Șapte tineri spanioli condamnați pentru atacul asupra lui Alex Ioniță

Instituția judiciară Tribunalul Bizkaia din Spania a emis o hotărâre în cazul atacului comis asupra tânărului român Alex Ioniță de către un grup de tineri spanioli. Potrivit cotidianului El Mundo, cei șapte atacatori fac parte dintr-un grup infracțional autointitulat „Frații Koala” și cinci dintre ei au fost acuzați de tentativă de omor.

Judecătorii Tribunalului Bizkaia au decis ca patru dintre membrii grupului „Frații Koala” să fie condamnați la 20 de ani de închisoare, iar toți cei șapte vor trebui să plătească un milion de euro ca despăgubiri lui Alex Ioniță, care în urma atacului a rămas în comă și se află în prezent în stare vegetativă.

Hotărârea emisă de Tribunalul Bizkaia a prevăzut pedepse de închisoare de 20, 14 și 10 ani pentru șase dintre atacatori și o pedeapsă de 12 luni pentru al șaptelea membru al grupului. Chiar dacă acesta din urmă nu a participat direct la atac, el nu a intervenit pentru a-i ajuta pe victimă. Pe lângă cei șapte membri ai grupului „Frații Koala”, alți șase minori au fost implicați în atac și au fost deja judecați și condamnați la detenție în centre speciale.

spania roman2 Șapte tineri spanioli condamnați pentru atacul asupra lui Alex Ioniță
Condamnații, în sala de judecată. Foto: El Mundo

Atacul asupra lui Alex Ioniță a avut loc în noaptea de 25 iulie 2021, în parcul Jauregizar din Amorebieta, în timp ce sute de tineri se aflau în zonă. Judecătorii au subliniat în sentința lor faptul că atacatorii au acționat în mod coordonat și cu intenția de a-i pune capăt vieții lui Alex Ioniță. Motivul atacului nu este clar.

Fără a exista o motivare aparentă, agresorii l-au bătut pe tânărul român, folosind diferite obiecte și lovindu-l cu picioarele, până când acesta a căzut la pământ, prezentând o hemoragie la cap. Alex Ioniță a fost transferat la spitalul Cruces, unde s-a constatat că a suferit leziuni grave la creier și nu a mai putut fi recuperat, în ciuda îngrijirii continue acordate de părinți, în special de mama lui, Ana Claudia, care locuiește în Germania.

Judecătorii descriu atacul suferit de Alex Ioniță ca un “linșaj autentic” și susțin că există dovezi video obținute din înregistrarea unuia dintre acuzați, care a fost ulterior publicată pe rețelele de socializare.

În cadrul sentinței, cei șase condamnați pentru tentativa de omor vor fi obligați să plătească lui Alex Ioniță suma de 1.071.509 euro, iar părinților acestuia li se vor acorda despăgubiri în valoare de 20.000 euro.

Mama lui Alex, Ana Claudia Ioniță, a declarat că faptul că agresorii fiului ei au fost condamnați nu poate aduce înapoi ceea ce le-au luat. Despăgubirile financiare nu pot compensa suferința indusă, conform avocatei familiei, Mariana Tulbure, care consideră că pedepsele aplicate ar trebui să reflecte gravitatea faptelor și trauma suferită de Alex și de familia acestuia.

spania roman1 Șapte tineri spanioli condamnați pentru atacul asupra lui Alex Ioniță
Alex și mama lui. Tânărul român e în stare vegetativă. Foto: Deia

Familia lui Alex Ioniță se confruntă cu o realitate grea, iar mama tânărului se roagă lui Dumnezeu pentru recuperarea fiului ei. Conform avocatei, Alex nu este conștient de starea sa și nu i se vorbește despre proces, deoarece acest lucru îl face să devină foarte agitat. Mama lui Alex îi spune că este în starea în care se află din cauza căzăturii de pe bicicletă. Prin intermediul rugăciunii, mama se bazează pe ajutorul divin în speranța că fiul său se va recupera.

Ana Claudia este o femeie credincioasă și, în fața ziariștilor, a mulțumit în genunchi lui Dumnezeu pentru sentința de condamnare, care a fost un ușor alinare pentru ea. De asemenea, ea îi roagă pe Dumnezeu să facă ca atât acuzatorii, cât și familiile acestora, să trăiască măcar trei zile în starea în care se află Alex, pentru a înțelege suferința prin care trece acesta.

Hotărârea dată de Tribunalul Bizkaia nu este definitivă și condamnații au posibilitatea de a face recurs în instanță.

TAGS: Tribunalul Bizkaia, condamnați, Alex Ioniță, Frații Koala, închisoare, despăgubiri.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments