Friday, June 21, 2024
HomeActualitateRusia urmărește „cu atenție” alegerile din Franța și din Uniunea Europeană, anunţă...

Rusia urmărește „cu atenție” alegerile din Franța și din Uniunea Europeană, anunţă Kremlinul


Ascensiunea unor partide naţionaliste, considerate mai favorabile Rusiei, atât în Franţa, cât şi în Uniunea Europeană (UE), în urma alegerilor europene, va fi urmărită „cu atenție” în Federația Rusă, a anunțat, luni, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, relatează AFP, citată e News.ro.


„Majoritatea (în Parlamentul European) va fi proeuropeană şi proucraineană, dar putem vedea dinamica partidelor de dreapta care câştigă în populism”, a transmis Dmitri Peskov.


„Se pare că în timp partidele de dreapta vor fi pe urma partidelor proeuropene, iar noi urmărim acest proces cu atenţie”, a continuat Dmitri Peskov.


Președintele Emmanuel Macron a anunțat, duminică, dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul francez) și organizarea de alegeri parlamentare pe 30 iunie şi 7 iulie, după ce alianța aflată la guvernare în Franța a pierdut categoric alegerile europarlamentare în fața Rassemblement National (RN), partidul lui Marine Le Pen.


„Aceasta este o decizie serioasă şi cu greutate. Dar, mai presus de toate, este un act de încredere”, a spus Emmanuel Macron.


Șeful partidului de extremă dreapta Rassemblement National (RN), Jordan Bardella (28 de ani), va fi candidatul partidului său, Adunarea Naţională (Rassemblement national, RN), la funcţia de prim-ministru al Franţei.


De asemenea, în Austria, Partidul Libertăţii (FPÖ, extremă dreapta) s-a plasat pe primul loc în alegerile europene desfășurate duminică, 9 iunie, dublându-și numărul de europarlamentari înainte de alegerile legislative programate în toamna acestui an.


În Belgia, premierul Alexander De Croo, membru al partidului liberal flamand Open Vld, şi-a anunţat demisia după rezultatele slabe obţinute de formaţiunea sa în alegerile federale, regionale și europarlamentare.


În urma alegerilor europarlamentare, conservatorii din Partidul Popular European (PPE) își păstrează primul loc în Parlamentul European, cu o proiecție de 186 de mandate (+10 față de 2019) din cele 720, în timp ce partidele naționaliste sau suveraniste sunt așteptate să ocupe un sfert din forul legislativ al Uniunii Europene (UE), exact ca PPE.FOTO: Hepta


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General