Sunday, February 25, 2024
Google search engine
HomeSportRusia, Iranul, și Coreea de Nord: Axă a Răului sau Alianță de...

Rusia, Iranul, și Coreea de Nord: Axă a Răului sau Alianță de Conveniență?

Rusia, Iranul, și Coreea de Nord: Axă a Răului sau Alianță de Conveniență?

Europa și Statele Unite ale Americii se confruntă cu o nouă amenințare în lupta lor de a menține stabilitatea geopolitică: o “axă a răului” formată din Rusia, Iran și Coreea de Nord. Aceste trei state au sporit cooperarea lor în ultimii ani, unite de sancțiunile internaționale și de dorința lor comună de a perturba status quo-ul global.

  • Rusia a invadat Ucraina, consolidându-și relațiile cu Iranul și Coreea de Nord pentru a-și proteja interesele în zonă. Moscowa a devenit principalul furnizor extern de arme pentru Iran și a oferit sprijin diplomatic pentru programul nuclear al acestuia.
  • Iranul, partener de lungă durată al Rusiei în susținerea regimului lui Bashar Al-Assad în Siria, a încheiat acorduri cu Rusia și Coreea de Nord pentru a obține tehnologie militară și know-how în schimbul armamentului și rachetelor sale.
  • Coreea de Nord, aflată în izolare internațională, a devenit o resursă valoroasă pentru Rusia și Iran în ceea ce privește tehnologia militară, producția de rachete și testarea nucleară.

Agenți ai haosului

Analiza cabinetului Eurasia Group arată că aceste trei state devin agenții haosului în ordinea geopolitică actuală. Prin subminarea instituțiilor internaționale, guvernelor și principiilor care le susțin, aceasta “axă a răului” amenință stabilitatea globală și interesele Occidentului. Sancțiunile internaționale și cooperarea strânsă între aceste state nu reușesc să descurajeze comportamentul lor provocator.

Relațiile între Rusia, Iran și Coreea de Nord

Rusia, Iranul și Coreea de Nord au dezvoltat relații strategice și de cooperare, sprijinindu-se reciproc pentru a-și avansa interesele comune.

Rusia și Iranul, parteneri de lungă durată în susținerea regimului lui Bashar Al-Assad, și-au consolidat relațiile, transformând o alianță tactică într-un parteneriat militar și economic mai cuprinzător. Iranul a oferit drone și tehnologie militară Rusiei, în timp ce Rusia a devenit principalul furnizor extern de arme al Iranului.

Coreea de Nord, deși în izolare internațională, a devenit partenerul ideal pentru Rusia și Iran în ceea ce privește tehnologia militară și testarea de rachete. Phenianul a furnizat rachete și tehnologie nucleară și balistică Iranului, creând un lanț de cooperare în

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments