Friday, June 21, 2024
HomeSportRusia dezvoltă o armă anti-satelit: Casa Albă solicită discuții diplomatice cu Moscova

Rusia dezvoltă o armă anti-satelit: Casa Albă solicită discuții diplomatice cu Moscova

Rusia dezvoltă o armă anti-satelit: Casa Albă solicită discuții diplomatice cu Moscova

Președintele american Joe Biden a cerut administrației să inițieze discuții “diplomatice” cu Rusia cu privire la dezvoltarea unei arme anti-satelit. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt pentru securitate națională a Casei Albe, John Kirby, într-o conferință de presă. Deși nu au fost furnizate multe detalii, se pare că această armă nu a fost încă desfășurată.

O armă a viitorului: Rusia lucrează la o armă anti-satelit

Rusia este în proces de dezvoltare a unei arme anti-satelit, potrivit declarațiilor oficiale ale Casei Albe. Deși nu se cunoaște în detaliu natura acestei arme, se speculează că ea ar fi destinaț să distrugă sau să afecteze sateliții “inamici”. Informațiile preliminare indică faptul că Rusia deține această capabilitate anti-satelit.

Declarațiile făcute de Kirby confirmă temerile exprimate mai devreme de congresmanul republican Michael Turner, președinte al Comitetului de Informații din Camera Reprezentanților. Acesta a alertat că există o nouă amenințare la adresa securității naționale a SUA. Deși nu au fost oferite detalii clare, presa din SUA a speculat că această amenințare ar putea fi o armă nucleară spațială anti-satelit dezvoltată de Rusia.

În ciuda acestor informații, purtătorul de cuvânt al Casei Albe nu a precizat dacă această armă deține caracter nuclear, dar a subliniat că nu reprezintă o amenințare imediată pentru securitatea nimănui. Se pare că studierea informațiilor pentru a obține o imagine completă asupra acestei capabilități este în desfășurare.

Eforturile Rusiei de dezvoltare și testare a unei astfel de arme anti-satelit nu sunt privite favorabil de SUA și sunt considerate o încălcare a tratatelor internaționale. Congresmanul Michael Turner a cerut public președintelui Joe Biden să dezvăluie informații referitoare la această amenințare și să permită dezbateri deschise în această privință.

Deși Statele Unite nu dispun în prezent de capacitățile necesare pentru a contracara o asemenea armă, oficialii Casei Albe sunt de părere că Rusia este încă departe de a o dezvolta în mod complet. Cu toate acestea, intenția există și se investighează în continuare. Până în prezent, Moscova nu a confirmat și nici nu a negat dezvoltarea sau deținerea unei astfel de arme.

Există voci care susțin că această dezvoltare ar putea reprezenta o tactică a Rusiei pentru a forța Congresul SUA să aprobe ajutorul de 60 de miliarde de dolari solicitat de președintele Joe Biden pentru Ucraina. Cu toate că ideea dezvoltării de arme anti-satelit nu este nouă, este puțin probabil ca marile puteri ale lumii să dezvolte o astfel de capacitate militară în următorii ani.

Donald Trump a înființat Space Force (Forțele Spațiale Americane)

În urmă cu 5 ani, fostul președinte american Donald Trump a înființat Space Force, o ramură a armatei SUA, având în vedere prevalența spațiului cosmic ca teatru al războiului viitorului. “Spațiul este noul front de război. Este un lucru incredibil. Este un pas mare”, a declarat Trump în momentul înființării acestei structuri militare.

Astfel, Forțele Spațiale Americane reprezintă a șasea ramură a forțelor armate ale SUA, alături de Armata Terestră, Forțele Aeriene, Marina, Infanteria Marină și Garda de Coastă. Dependenta SUA de echipamentele spațiale a crescut semnificativ și spațiul cosmic a devenit un teren strategic în război. Misiunea Forțelor Spațiale ale SUA este să mențină dominația americană în acest domeniu.

Relația dintre dezvoltarea unei posibile arme anti-satelit de către Rusia și înființarea Space Force de către SUA reprezintă subiecte complexe care ridică întrebări noi cu privire la prioritățile și securitatea națională a fiecărui stat.

Citeste mai multe pe https://ezs.ro/?s=rusia

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General