Thursday, February 29, 2024
Google search engine
HomeSportRomânii sunt printre cei mai săraci europeni - discrepanțe uriașe de avere

Românii sunt printre cei mai săraci europeni – discrepanțe uriașe de avere

Românii sunt printre cei mai săraci europeni

Românii sunt printre cei mai săraci europeni – discrepanțe uriașe de avere

Conform datelor statistice, situația economică a românilor este una preocupantă. Țara noastră se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește averea pe cap de locuitor. Potrivit estimărilor, averea medie a unui român se ridică la doar 5.823 de euro, cu 11 ori mai mică decât media europeană, care este de 65.209 euro.

Discrepanțele economice sunt uriașe

Spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană, România se situează la mare distanță în ceea ce privește averea medie a locuitorilor. De exemplu, în Marea Britanie, averea medie pe cap de locuitor depășește 112.000 de euro, iar în comparație cu această sumă, situația românilor este una alarmantă.

Discrepanțele dintre români și cei bogați din România sunt și ele uriașe. Potrivit unui profesor de economie, Adrian Mitroi, această situație se datorează și faptului că românii investesc preponderent în imobiliare, deoarece nu au educație financiară. Mai mult, mulți români nu au nici măcar posibilitatea să investească în alte domenii financiare.

“În cultura noastră financiară asigurările de viață, investițiile bursiere, titlurile de stat sunt secundare. Nouă ne plac investițiile imobiliare”, a declarat Adrian Mitroi, conform Observatornews.ro. Situația este accentuată și de faptul că aproximativ 2 milioane de români lucrează pe salariul minim pe economie, ceea ce face ca posibilitatea de a economisi să fie limitată.

Românii preferă să își investească banii în imobiliare

Evident, preferința românilor pentru investițiile imobiliare are un impact semnificativ asupra situației economice a țării. Potrivit unui consultant fiscal, Gabriel Biriș, acest lucru nu este surprinzător având în vedere că aproape 2 milioane de angajați lucrează pe salariul minim pe economie.

“Avem, din 5 milioane de angajați, aproape 2 milioane care lucrează pe salariul minim”, a declarat Gabriel Biriș, potrivit sursei citate. Acest lucru face ca posibilitatea de a economisi să fie aproape nulă, iar soluția propusă de experți de a găsi un al doilea job este dificil de implementat în condițiile în care mulți oameni sunt deja epuizați fizic și mental.

O recomandare a profesorului de economie Adrian Mitroi este de a nu lăsa banii în contul curent, ci să fie investiți într-un cont de economii sau într-un depozit pe perioadă mai lungă. De asemenea, există și posibilitatea de a investi în titluri de stat, care pot fi vândute ușor atunci când este nevoie de bani.

Cu toate acestea, România se situează în fruntea clasamentului european în ceea ce privește proprietarii de locuințe. Astfel, 95% dintre români dețin propria casă și preferă investițiile imobiliare în detrimentul altor opțiuni mai riscante. Această situație reflectă faptul că educația financiară este deficitară în rândul populației și că mulți oameni nu doresc să-și asume riscuri în ceea ce privește economiile lor.

Concluzie

Situația economică a românilor este una problematică, iar discrepanțele de avere sunt uriașe. România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește averea pe cap de locuitor, iar preferința pentru investițiile imobiliare și existența unui număr mare de angajați cu salariu minim reprezintă câteva dintre motivele care contribuie la această situație. Este necesară o îmbunătățire a educației financiare și a condițiilor salariale pentru a permite românilor să economisească și să investească în mod responsabil.

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments