Thursday, May 23, 2024
HomeSportRomânii fără acte de identitate din cauza opreliștilor statului român

Românii fără acte de identitate din cauza opreliștilor statului român

Românii fără acte de identitate din cauza opreliștilor statului român

Un număr mare de români care trăiesc în străinătate se confruntă cu probleme legate de obținerea actelor de identitate în regulă. Statul român refuză să elibereze cărți de identitate pentru cetățenii care nu au domiciliul în România, ceea ce creează dificultăți și constrângeri pentru românii din diaspora. Această situație a ajuns în atenția Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), unde avocatul general a emis o opinie nefavorabilă Ministerului de Interne de la București.

Legislația actuală și impactul asupra românilor din diaspora

Legea 248/2005 stabilește regulile de eliberare a actelor de identitate pentru cetățenii români. Conform acestei legi, românii care își stabilesc domiciliul în străinătate primesc pașapoarte simple electronice sau temporare, cu menționarea țării de domiciliu. Cu toate acestea, acești români nu mai pot deține acte de identitate românești care să ateste domiciliul în România. Ei pot obține cel mult o carte de identitate provizorie, cu o durată de valabilitate limitată la un an.

O problemă semnalată este faptul că pașaportul CRDS emis de statul român este considerat doar un document de călătorie, nu act de identitate. Acest lucru creează dificultăți pentru cetățenii care dețin acest pașaport în relația cu instituțiile publice. Aceștia sunt nevoiți să prezinte atât pașaportul CRDS, care dovedește identitatea și domiciliul în țara străină, cât și o carte de identitate provizorie, care atestă reședința din România. Această situație este împovărătoare și complică interacțiunea cu autoritățile pentru românii din diaspora.

Practic, românii cu domiciliul oficial în străinătate sunt nevoiți să se descurce fără un act de identitate românesc valabil în țara în care locuiesc, iar cartea de identitate provizorie nu le permite să călătorească liber între statele UE. Această situație îi descurajează pe mulți români din diaspora să-și declare oficial domiciliul în țara în care trăiesc, preferând să se întoarcă în România pentru a-și reînnoi actele de identitate. Astfel, numărul românilor cu domiciliul oficial în străinătate este redus în comparație cu numărul celor care trăiesc peste hotare.

Lupta din instanță a unui român din Franța

Un român stabilit în Franța, W.A., a dat în judecată în anul 2017 Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne, cerând instituției să-i emită o carte de identitate. Speța a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce Curtea de Apel București a respins acțiunea în

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments