Friday, February 23, 2024
Google search engine
HomeSportRomânii care montează repartitoare de căldură, înșelați de facturi lunare

Românii care montează repartitoare de căldură, înșelați de facturi lunare

Românii care montează repartitoare de căldură, înșelați de facturi lunare

Un număr mare de români care s-au conformat legii privind montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură se confruntă cu o înșelătorie lunară în ceea ce privește facturile de căldură. Potrivit specialiștilor, majoritatea proprietarilor care au instalate repartitoare plătesc mai mult la căldură decât cei din blocurile fără astfel de dispozitive.

În decembrie 2023, Parlamentul României a prelungit termenul pentru montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024. Această decizie a fost anunțată de Ministerul Energiei, într-o încercare de a oferi proprietarilor mai mult timp pentru a se conforma.

Acesta nu este primul caz în care montarea repartitoarelor de căldură este amânată. În trecut, termenul limită a fost prelungit de două ori și acum se încheie la sfârșitul anului 2024. Inițial, proprietarii de apartamente trebuiau să monteze repartitoare sau contoare de căldură până la 31 decembrie 2023, sub amenințarea unor amenzi de 1.000 de lei impuse de primării.

Până în prezent, sute de mii de români au instalat repartitoare de căldură, în conformitate cu legea inițială. Cu toate acestea, se pare că majoritatea lor sunt înșelați lunar.

Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), descrie această situație ca fiind o “înșelăciune în masă pe care funcționarii statului o întrețin și o susțin”. Potrivit lui Opaina, aproximativ 60% din proprietarii cu repartitoare plătesc mai mult la căldură decât cei din blocurile fără astfel de dispozitive, ceea ce este absurd.

Potrivit specialiștilor, înșelătoria constă în faptul că unii proprietari închid repartitoarele și se încălzesc de la vecini sau prin alte surse, cum ar fi gazele de la aragaz sau prin intermediul țevilor care trec prin apartamente. Aceste costuri suplimentare nu se regăsesc în factura de căldură a apartamentului în cauză, ci sunt împărțite între toți vecinii din bloc. Acest lucru înseamnă că unii proprietari plătesc mai puțin sau chiar deloc, în timp ce ceilalți văd facturile lor crescând considerabil.

Dacă au fost victime ale acestei înșelătorii, Radu Opaina îndeamnă proprietarii să se adreseze la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Acesta susține că prin depunerea unei sesizări sau reclamații la adresa [email protected], se poate schimba situația în bine, prin implicarea instituției responsabile de supravegherea și reglementarea acestor dispozitive.

Astfel, proprietarii care se simt înșelați de repartitoarele de căldură pot începe să ia măsuri și să se adreseze instituțiilor competente pentru a clarifica această situație și a obține o soluționare corectă.

TAGS: Repartitoare căldură, facturi lunare, înșelăciune, români, proprietari, consum de căldură, ANRE

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments