Friday, March 1, 2024
Google search engine
HomeSportRomânii care locuiesc în străinătate ar putea pierde pensia

Românii care locuiesc în străinătate ar putea pierde pensia

Românii care locuiesc în străinătate ar putea pierde pensia

Un număr considerabil de români care locuiesc în străinătate riscă să piardă pensia pe care o primesc de la stat. O nouă măsură a fost impusă, impunând anumite reguli pentru cei care beneficiază de acest drept.

Ce presupune noua regulă pentru pensia românilor în străinătate

Astfel, persoanele care trăiesc în afara țării și beneficiază de o pensie trebuie să respecte noi proceduri în vederea primirii banilor. Una dintre aceste reguli este depunerea, de două ori pe an, a unui dosar prin care să demonstreze că aceștia sunt în viață.

Conform noilor reglementări, data limită de expediere a dosarului este 31 martie și, respectiv, 30 septembrie. În acest caz, românii care locuiesc în străinătate pot trimite documentația necesară prin e-mail sau poștă, evitând astfel prezentarea fizică în România.

Importanța depunerii rapide a documentației

Pentru a evita întreruperea plății pensiei, pensionarii din străinătate sunt sfătuiți să depună dosarul cât mai repede posibil. Acesta reprezintă dovada legală că aceștia sunt în viață și că au dreptul la continuarea plății pensiei.

Procedura presupune completarea unui certificat de viață, pe care pensionarii români trebuie să-l completeze în fața unei autorități legale din țara în care locuiesc. Aceasta este o măsură adoptată de statul român pentru a rezolva problema plății pensiilor persoanelor care locuiesc în afara țării.

În ciuda dificultăților pe care le poate crea acest proces, autoritățile speră că prin aplicarea acestor noi reguli vor primi în timp util notificări și vor putea evita situațiile în care pensiile sunt plătite persoanelor decedate.

Opinia pensionarilor despre noile reguli

Persoanele în vârstă care beneficiază de pensie și locuiesc în străinătate nu sunt încântate de această nouă cerință. Foarte des, nimeni nu se interesează de existența lor și consideră că această procedură aduce numai mai multe bătăi de cap.

Având în vedere faptul că un număr semnificativ de români pensionari locuiesc în Italia, Austria, Germania și Ungaria, autoritățile din România speră că noua măsură va elimina situațiile de confuzie și vor primi notificări la timp pentru a evita plata pensiilor persoanelor decedate.

Concluzie

Este important ca românii care locuiesc în străinătate și beneficiază de o pensie să fie conștienți de noile reguli impuse de stat. Depunerea documentelor necesare pentru a dovedi că sunt în viață reprezintă o măsură menită să elimine neclaritățile și să asigure că banii de pensie sunt direcționați către cei care îi merită.

TAGS: Pensie, Pensionari, Români în străinătate, Reguli pensie

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments