Monday, May 20, 2024
HomeSportRomânii care doresc finanțare pentru panouri fotovoltaice trebuie să fie cu documentele...

Românii care doresc finanțare pentru panouri fotovoltaice trebuie să fie cu documentele la zi

Românii care doresc finanțare pentru panouri fotovoltaice trebuie să fie cu documentele la zi

Una dintre cele mai așteptate știri pentru românii interesați de energia verde este legată de finanțarea de 20.000 de lei promisă de stat pentru montarea de panouri fotovoltaice. Însă, pentru a beneficia de această sumă subvenționată, este imperativ ca cetățenii să aibă documentele necesare pregătite pentru procesul de decontare.

Certificatul de prosumator, esențial pentru obținerea finanțării

Laurențiu Neculaescu, în calitate de reprezentant al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), a subliniat importanța certificatului de prosumator în acest proces. Acest document este acordat de către distribuitorul de energie din zona respectivă conform reglementărilor legale și serviră la decontarea sumei promise de stat. Neculaescu a atras atenția că obținerea acestui certificat poate întârzia procesul de decontare, dar că distribuitorii de energie sunt obligați de lege să îl acorde conform termenelor stabilite.

Programul de subvenționare a montării de panouri fotovoltaice a fost inițial împiedicat de o decizie a unei instanțe din Bihor, dar a fost reluat de AFM pentru a asigura că cele 90.000 de familii eligibile beneficiază de acest beneficiu fără întârzieri.

În plus, beneficiarii vor avea nevoie să prezinte acest certificat la procesul de decontare, pentru a asigura că îndeplinesc toate cerințele legale și că proiectele lor se aliniază cu obiectivele de energie regenerabilă ale țării. În prezent, instalatorii au început deja să monteze sistemele pe casele oamenilor, iar primele cereri de decont au fost întocmite.

Aproximativ 100.000 de familii ar putea primi finanțare pentru panouri fotovoltaice

Conform estimărilor, în jur de 100.000 de familii din România sunt eligibile să primească suma de 20.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice, în cadrul programului desfășurat de AFM. Acest sprijin financiar se dorește a fi un stimulent pentru ca oamenii să devină prosumatori și să contribuie la producția de energie verde în țară.

Într-o declarație recentă, Laurențiu Neculaescu a subliniat faptul că AFM are pregătit un buget record de 2 miliarde de lei pentru anul 2024, cel mai mare buget alocat până acum pentru un program de acest gen. Astfel, se estimează că până în august-septembrie majoritatea sistemelor de panouri fotovoltaice vor fi deja instalate, pregătind terenul pentru o nouă sesiune de finanțare.

Este esențial ca fiecare persoană interesată să devină prosumator să fie la curent cu toate cerințele și să aibă documentele necesare pregătite în avans. Aderarea la acest program poate aduce numeroase beneficii atât beneficiarilor direcți, cât și mediului înconjurător, contribuind la reducerea emisiilor și la promovarea energiei curate și sustenabile în România.

TAGS: energie verde, panouri fotovoltaice, finanțare AFM, certificat de prosumator
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments