Friday, June 21, 2024
HomeSportRomânii care au dispărut peste noapte din sistemul CNAS

Românii care au dispărut peste noapte din sistemul CNAS

Românii care au dispărut peste noapte din sistemul CNAS

O situație alarmantă a fost semnalată de președinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu. Potrivit acesteia, anumiți asigurați au dispărut din sistemul CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate), generând îngrijorare în rândul cadrelor medicale.

Spre deosebire de alte probleme tehnice, care au afectat sistemul informatic al CNAS în trecut, situația prezentă este provocată de o modificare în denumirea categoriei de persoane cu venit minim garantat. Această schimbare nu a fost încă actualizată în sistemul informatic al CNAS, ceea ce duce la dispariția acestor asigurați din baza de date.

Medicul Sandra Alexiu a explicat că, peste noapte, toți românii cu venitul minim garantat de primării au devenit practic neasigurați, neavând acces la drepturile lor legale în ceea ce privește asigurarea de sănătate. Până când această situație va fi rezolvată și actualizată în scriptele de sincronizare ale statului român, acești oameni vor fi nevoiți să se descurce pe cont propriu în ceea ce privește cheltuielile medicale.

Impactul asupra persoanelor vulnerabile

Efectele acestei situații sunt vizibile mai ales pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere medical. Lipsa asigurării de sănătate înseamnă că acești oameni nu vor mai putea beneficia de rețete compensate, trimiteri și internări în secții specializate, inclusiv oncologie.

Această situație este cu atât mai gravă în cazul pacienților cu afecțiuni cronice, cum ar fi bolnavii de cancer, care depind de tratamentul și îngrijirea medicală adecvată. Lipsa accesului la asigurarea de sănătate poate duce la deteriorarea stării de sănătate a acestor persoane și la creșterea riscului de complicații sau chiar de deces.

Medicii sunt profund îngrijorați de această situație și cer autorităților să rezolve problemele în cel mai scurt timp posibil. Colegiul Medicilor din Municipiul București a făcut un apel către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, solicitând o intervenție rapidă pentru remedierea situației și asigurarea continuității actului medical în România.

Această problemă nu este singulară în sistemul de sănătate din România. De-a lungul timpului, medicii au reclamat în mod repetat disfuncționalitățile și întârzierile sistemului informatic al CNAS. Astfel de probleme au un impact negativ asupra activității medicale și, mai important, asupra pacienților care au nevoie de îngrijire medicală de calitate.

Necesitatea rezolvării rapide a problemelor

Autoritățile trebuie să acorde o atenție deosebită problemelor tehnice și să investească în modernizarea și îmbunătățirea sistemului de sănătate. Astfel, se vor evita situațiile nefericite în care oamenii rămân fără asigurare medicală și fără acces la servicii esențiale de sănătate.

Aşadar, CNAS trebuie să implementeze măsuri urgente pentru a remedia această situație și a asigura continuitatea actului medical în România. Este nevoie de o actualizare rapidă a sistemului informatic, astfel încât toți asigurații să fie reintegrați în baza de date și să aibă acces la serviciile medicale de care au nevoie.

Este crucial ca autoritățile să colaboreze cu medicii și cu reprezentanții sistemului medical pentru a identifica și rezolva problemele existente. Îngrijorările lor legate de funcționarea sistemului informatic nu trebuie ignorate, deoarece acestea afectează în mod direct și semnificativ calitatea asistenței medicale oferite pacienților români.

TAGS: sistemul sanitar, CNAS, asigurarea de sănătate, medic, pacient
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General