Tuesday, April 16, 2024
HomeSportRomânia se confruntă cu scăderea alarmantă a numărului de nașteri

România se confruntă cu scăderea alarmantă a numărului de nașteri

România se confruntă cu scăderea alarmantă a numărului de nașteri

Statisticile relevă că în 2023 s-au înregistrat cele mai puține nașteri în România în ultimii 100 de ani. Date matematice arată că țara noastră pierde 1 milion de oameni la fiecare 10 ani, iar peste 25 de ani există riscul ca populația României să fie similară celei din timpul Primului Război Mondial, acum mai bine de 100 de ani.

Numărul de copii născuți în România în scădere continuă

Conform Observatornews.ro, în 2023 s-au născut în România 150.000 de copii, cu 20.000 mai puțini față de anul 2022 și cu 50.000 mai puțini față de anul 2021. Această scădere este atribuită faptului că tot mai mulți români amână decizia de a avea copii până când consideră că sunt pregătiți din punct de vedere financiar și în carieră. Tendința de a avea copii încă de la o vârstă fragedă a dispărut, iar acum oamenii preferă să se asigure că au stabilitate financiară și cariere solide înainte de a întemeia o familie.

Intervievată în acest sens, o tânără afirmă că își dorește să devină medic și dorește să finalizeze studiile și rezidențiatul înainte de a lua în considerare să aibă un copil. “Ai timp să te maturizezi și să te împlinești din punct de vedere financiar”, a explicat ea conform sursei citate. Un tânăr, la rândul său, a afirmat că nu ar face copii înainte de vârsta de 30 de ani pentru a fi sigur că face această alegere corectă.

“Minim 30, cred. Aș vrea să știu sigur că am o viață destul de ok și o căsnicie destul de ok”, a explicat acesta. În 1966, Nicolae Ceaușescu a interzis avorturile pentru a crește populația țării. La acea vreme, România avea 19 milioane de locuitori, însă în 2030 populația țării poate scădea sub 18 milioane, iar în 2040 ar putea ajunge la doar 16 milioane de oameni.

În condițiile actuale, chiar și mai îngrijorător, se estimează că până în 2100 vor mai rămâne în lume doar 8 milioane de locuitori. Acest lucru se întâmplă având în vedere că numărul deceselor în România este aproape dublu față de cel al nou-născuților.

Trendul european și impactul asupra României

Specialiștii atrag atenția că fenomenul scăderii natalității nu este specific României, ci este un trend întâlnit la nivel european. “Aceste date furnizate recent sunt îngrijorătoare pentru populația României, dar trebuie să înțelegem că ne încadrăm într-un trend care este prezent la nivel european. Europa este din 2012 în declin demografic și înregistrează un număr mai mare de decese decât de nou-născuți vii”, a explicat medicul neonatolog Vlad Dima.

Însă sociologii avertizează că acest trend va avea efecte devastatoare asupra societății. “Se inversează piramida – oameni care muncesc și contribuie versus oameni care beneficiază de fondurile respective. Scade numărul celor care contribuie. Unul dintre motoarele dezvoltării economice este forța de muncă fie ieftină, fie educată, fie într-un număr mare, iar în viitor nu vom mai avea acces cel puțin la una dintre aceste dimensiuni. De asemenea, sistemul de educație va trebui reconfigurat”, a explicat sociologul Dan Petre.

În ceea ce privește fertilitatea în Europa, România se află pe locul patru, după Franța, Cehia și Islanda. Franța oferă, de exemplu, o subvenție de naștere de 950 de euro, în timp ce în România Ministerul Familiei a renunțat recent la programul național de fertilizare în vitro din cauza lipsei de fonduri. Astfel, se observă că România nu depune eforturi semnificative pentru a combate scăderea natalității.

Concluzie

Situația scăderii numărului de nașteri constituie o problemă majoră pentru România. Țara noastră se confruntă cu un declin demografic alarmant, iar consecințele se vor resimți din ce în ce mai mult în societate și economie. Este necesară o abordare sistematică și măsuri concrete pentru a inversa această tendință și a asigura un viitor sustenabil pentru România.

***** TAGS ***** declin demografic, natalitate, scădere număr copii, trend european, impact societate
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments