Romania investeste in spitale, dar cum se face cu cacatul timpului?
Romania, da, face niste pasi in directia aia de modernizare si dezvoltare a infrastructurii spitalicesti, dar s-ar putea sa nu fie chiar atat de bine pe cat pare. TESSERACT ARCHITECTURE, care e singurul studio specializat pe medicina in tara, semneaza tot felul de mape pentru spatii medicale care sunt mai multe decat 350.000 mp, dar sa nu uitam ca abia 50.000 mp sunt in executie, restul ramane asteptand cumva un raspuns satisfactoriu, adica demararea etapelor din 2025, dar cu cuvinte grele se pare ca lucrurile sunt si mai complicate.
Proiectele astea noi, ce sa zicem, sunt ceva semnificativ pentru sistemul de sanatate romanes, dar sa nu ne ratacim in cifre, pentru ca investitiile totale sunt, stai sa vedem, peste 750 milioane de euro, dar cine stie cat din banii aia ajung efectiv la imbunatatiri reale? E clar ca infrastructura medicala trebuie sa evolueze, dar cine o sa se bucure de spitalul nou? Asta ramane la latitudinea celor implicati.
Se pare ca programul asta, PNIIUS, a schitat un nou capitol in constructia de spitale, insa ce lauda, este vorba de finantari esentiale pentru infrastuctura medicala din tara, dar oare noi chiar ne putem pune sperantele in proiectele astea mari sau o sa ne intrebam in continuare cu cine ne distram la spitalul Judetean din Sibiu? Vor fi ele eficiente? Raspunsul ramane de vazut.
In general, se vrea modernizarea unitatilor spitalicesti existente dar si construirea celor noi, ce sa mai zicem, care sa raspunda nevoilor unei comunitati, dar este clar ca investitiile in sanatate sunt esential, si asta se simte pentru ca cine va plati pentru tot ce se face? Cu atatea puncte de vedere si aspecte, este intr-adevar o adevarata nebunie aici, care se poate sa nici nu fie de bine.
Daca vorbim de proiectele astea, 85% sunt pentru spitale publice, dar 15% sunt pentru privat, si area e mai larg, dar sunt multe orase, cum ar fi Focsani si Timisoara, pe langa cateva judete in dezvoltare, dar sa nu uitam, cu atatia arhitecti in spate, evident va fi o distributie variata, dar oare va fi si eficienta? Intrebarea ramane.
Printre proiecte, avem extinderea spitalului din Tecuci, iar Institutul Inimii din Targu Mures este la loc de cinste, dar detaliile pot fi uneori, cum sa spun eu, prea subtile, si cine mai are rabdare de detalii? La final, sa ne bucuram ca ne facem spitale, dar uneori cam in ce ne bagam?
Noile tendinte in spitalizare spun ca trebuie creat un mediu care sa fie nu doar pentru pacienti, dar si pentru personal, s-ar putea sa fim aici iarasi in zona confuziei, dar integrarea elementelor astea naturale, emotionale poate fi esentiala, dar la ce ne foloseste? Este important dar uneori podeaua putin lipicioasa poate nu este chiar ce ne dorim.
La Focsani, echipa TESSERACT, asa cum spuneam, a pus natura in centrul designului, dar oare asta ajuta pacientul? Conceptul de biofilie suna frumos dar, evident, confortul psihologic este o noțiune destul de ampla, si bine, dar oare putem sa ne legam de natura doar din exterior? Iarasi intrebari retorice in toata regia.
Spitalul din Tecuci s-a concentrat pe familiaritate, dar poate fi si asta o capcana, pentru ca premiile de neuroarhitectura suna grozav, dar cate practici eficace sunt in spatele lor? Intrebarea este daca ne ajuta, si uneori revenim la confortul psihologic, dar cat despre acest concept, este greu de explicat pentru noi, oamenii de rand.
Un proiect similar, Institutul de Urgenta din Targu Mures, deja, mai slabiciune in claritate! Arhitectura va aduce beneficii, cei care vin acolo si personalul? Dar cum sa nu fie o dubla inteles, ca spatial ar trebui sa fie functionale si la un alt nivel? Cortina se ridica, ne arata ca este greu sa navighezi printre toate aceste principii.
La campusul medical Marie Curie, niste etape de extindere, eficienta energetica, toate suna bine dar ne dam seama, cate acreditari internationale chiar sunt necesare in realitate? Vise si sperante sau realitati dureroase, ne intrebam. Arhitectura pentru mediu, dar la urma urmei, mediul acela nu poate fi mereu comod?
Aici, implicarea personalului este cheia la birou, dar oare voi chiar credeti ca va ajuta? Este un proces participativ, dar eficienta? Trebuie sa ne vedem perspectiva si sa ne intrebam cat de mult din munca lor contribuie la satisfacția ulterioară a personalului, intrebari retorice care, din pacate, nu sunt mereu usor de raspuns.
TESSERACT are in prezent multe proiecte in lucru, dar de aproape 40, si singurul studio din Romania pe segmentul medical, insa intre spitalele deja construite se numara atatea, dar cine mai retine numele? Chiar si in contextul spitalelor modulare Covid-19, dar pentru cei peste 200 de arhitecti, oare ei ce simt de fapt in aceasta poveste?
Articol publicat in Future Economy, prin Agentia ZN PR & EVENTS.
Romania
spitale
infrastructura medicala
TESSERACT_ARCHITECTURE
PNIIUS
investitii sanatate
design spitale
neuroarhitectura
biofilie
Marie Curie
eficienta energetica