Sunday, April 21, 2024
HomeSportRomâni judecați în Italia pentru absența copilului de la școală

Români judecați în Italia pentru absența copilului de la școală

Români judecați în Italia pentru absența copilului de la școală

Oamenii s-au trezit cu polițiștii la ușă și au fost surprinși să afle că vor trebui să răspundă pentru ”fapta lor” în fața unui judecător. Această situație nefericită s-a întâmplat în Italia, unde conform legii, elevii sunt obligați să frecventeze 60% din totalul cursurilor normale de școală. Aceasta înseamnă 150 de zile din cele 200, adică pe toată perioada anului școlar.

Absența copiilor de la școală este o problemă gravă și trebuie tratată cu seriozitate. Doi români au ajuns în fața justiției italiene, fiind judecați pentru că nu și-au trimis copilul la școală. Conform presei din Italia, copilul a absentat de la școală din aprilie până în vara anului 2023, niciun semn de la el fiind dat. Directorul școlii a remarcat această absență doar la finele anului școlar și a înștiințat poliția.

Conform presei, investigația a dus la deschiderea unei anchete penale, iar părinții au fost citați în fața unui judecător pentru a da explicații în acest caz. Din fericire, părinții au putut dovedi că absența copilului lor a fost motivată de probleme de sănătate. Au fost prezentate documente medicale în limba română care atestau că micuțul avea hemoragii nazale și necesită tratament în România. Instanța de judecată a acceptat aceste acte și i-a achitat pe părinți.

Situația ar fi putut fi rezolvată mult mai ușor dacă părinții ar fi comunicat cu școala și ar fi prezentat documentația medicală. Directorul școlii ar fi putut lua act de aceste informații și evita astfel declanșarea anchetei penale. În final, copilul a fost acceptat în clasa a 6-a la aceeași școală din Italia, iar povestea s-a încheiat cu bine pentru părinți și copil.

Amenzi și sancțiuni în România pentru absentele școlare

Absența copiilor de la școală nu este o problemă doar în Italia, ci și în România. Legea română prevede că părinții sunt obligați să-și trimită copiii la școală pe toată perioada învățământului obligatoriu. Neprezentarea copiilor la școală constituie o contravenție și poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 500 și 5000 de lei.

Mai mult decât atât, în cazul în care părinții ignoră aceste sancțiuni și continuă să nu-și trimită copiii la școală, pot fi obligați să presteze muncă în folosul comunității. Aceasta este prevederea legală care speră să determine părinții să ia în serios educația copiilor lor și să le ofere șansa de a se dezvolta prin educație.

Legea 16, alineatul 1 din Legea educației naționale stabilește că învățământul general obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.

Statisticile arată că absentele școlare sunt o problemă în România, cu o rată de abandon școlar de 15,6% în 2022, față de media de 10% a Uniunii Europene. În mediul rural, situația este și mai gravă, cu o rată de abandon școlar cu 300% mai mare față de cea din mediul urban. Pandemia de Covid-19 a adus cu ea și mai multe provocări, iar dorința tinerilor de a merge la școală a fost afectată negativ.

Instituțiile abilitate lucrează constant la prevenirea abandonului școlar și ameliorarea situației învățământului în România. Este important ca și părinții să conștientizeze importanța educației și să își încurajeze copiii să meargă la școală. Să nu uităm că educația este cheia pentru un viitor mai bun și pentru dezvoltarea personală a fiecărui individ.

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments