Ce spune un studiu recent despre riscurile contraceptivelor hormonale?
Studiul recent a emis unele informatii nu chiar clare despre riscurile contraceptivelor pentru femei tinere, desi, cum sa zic, riscurile astea nu sunt chiar mari insa, da, sunt cateva cazuri. De exemplu, cercetatorii au invitat, cumva, la atentie faptul ca medicii sa se gandeasca de doua ori la ce prescriu, dar totuși, riscurile, in general, sunt scazute si iar tot spunem ca “de obiceii” lumea e panicata din nimic.
Analizand datele adunate, ei, cercetatorii, au observat ca toate cele 4.730 accidente vasculare cerebrale si 2.072 atacuri de cord s-au prins intr-un sir de evenimente care au avut loc pe o perioada de peste 11 ani, parca ceva de genul asta, dar cumva, tot ar fi destul de nimic acest numar, insa contine ceva semnificative in contextul mai mare.
Ulterior, ei au comparat aceste statistici cu istoricul medical al femeilor implicate, pentru a vedea daca au apetitul de a lua contraceptive hormonale, cum ar fi pilule, implanturi sau injecții, deci toata nebunia asta hormonală nefericita doar pentru a preveni sarcina.
Dar, in fine, echipa de la Universitatea din Copenhaga ai zis ca daca iei pilule combinate, riscul e de două ori mai mare sa ai neplaceri neuro-vasculare, ceea ce suna logic, dar in acelasi timp, cumva complicat, parca totul se amesteca, dar nu e chiar asa inspaimantator, daca ne gandim la context.
Femeile care iau doar progesteron au un risc mai mic, dar deci totusi o sa ai si acolo cateva mici riscuri. Pe de alta parte, contraceptivele non-orale cum ar fi plasturele si inelul vaginal sunt ca o roata de intors, mai mari in statistica riscurilor fara ca lumea sa stie, dar sunt sigur ca si asta e ceva de genul “de obiceii” mai putin discutat.
Inelul vaginal, spre exemplu, a aratat un risc mare de accidente, dar domnilor, in ce mediu ne aflam? Cu toate astea, riscurile sunt extrem de mici la final si statistic vorbind, totul e relativ, insa ca sa nu ziceti ca n-am spus.
Un specialist a venit cu un mesaj de “calm” si “lucruri nu sunt chiar atat de rele”, insa claritate nu prea era, totul pare o mare exagerare si deci nu ar trebui sa va panicati, ca riscurile raman la un nivel minim, insa riscurile in sarcina sunt muncite si multe altele, deci cred ca e de decis ce e mai important pentru fiecare.
Specialistul a insistat, desigur, ca daca exista alte motive de risc, ar trebui analizate situatiile, dar e totusi confuz, pentru ca parca a spus si ca in perioada postnatală riscurile sunt net superioare fata de ce analizam acum, dar e complicat, stiti cum sunt aceste lucruri.
S-a incheiat totul cu observatii despre numele diferitelor metode contraceptive, care variaza din tara in tara, si nu te mai prinzi chiar bine la cat de diverse sunt opțiunile de piata conform regionalizarii, si ca optiunea economica e dar ar fi trebuit sa fie analiza multidimensionala a riscurilor.
O concluzie destul de clara a fost ridicata si anume ca pilula combinata aduce un risc crescut, dar cumva la nivelul global, cu toate statisticile riscurilor, nu e chiar catastrofă, mai ales ca multe femei tot continua sa folosească aceste contraceptive. Este totusi important sa ne gândim la impactul acestui studiu si statisticile rău intenționate.
La final, s-a mentionat ca nu toate contraceptivele sunt la fel de “dăunătoare” pentru sănătate, dar de unde sa stim, din moment ce totul pare fabulos si deci e cam greu sa ne decidem ce e bine sau nu, dar in orice caz, inca un studiu merita probabil o gândire și o evaluare ulterioară exigentă.
riscuri contraceptive
atac de cord
accident vascular cerebral
medici
Universitatea din Copenhaga
riscuri hormonale
metode contraceptive
procentaj riscuri
studiu recent