Sunday, July 14, 2024
HomeActualitateRiscul Alterării Alimentelor în Sezonul Cald și Recomandările DSVSA Caraș-Severin pentru Siguranța...

Riscul Alterării Alimentelor în Sezonul Cald și Recomandările DSVSA Caraș-Severin pentru Siguranța Alimentară

Riscul Alterării Alimentelor în Sezonul Cald și Recomandările DSVSA Caraș-Severin pentru Siguranța Alimentară

In sezonul cald, crește riscul alterării alimentelor, iar Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Caraș-Severin atrage atenția asupra importanței prevenirii toxiinfecțiilor alimentare.

DSVSA recomandă populației să fie vigilentă în păstrarea și prepararea alimentelor în perioadele cu temperaturi ridicate și să fie atentă la sursele de achiziție a acestora. Consumatorilor li se sugerează să achiziționeze produse alimentare doar din locuri sau spații autorizate sanitar-veterinar, pentru a se asigura de siguranța și calitatea acestora. Inspectorii sanitari-veterinari subliniază importanța condițiilor de depozitare corectă a alimentelor pentru prevenirea alterării și contaminării.

  • Se recomandă păstrarea cărnii refrigerate, laptelui, produselor lactate și ouălor la temperaturi între 0˚C și +4˚C.
  • Pentru carnea congelată, temperatura optimă este una scăzută, sub -12˚C, pentru a menține proprietățile produsului.
  • Produsele cu termen de valabilitate expirat nu ar trebui să fie consumate sau păstrate, chiar dacă au fost păstrate la rece.
  • Alimentele decongelate nu ar trebui recongelate pentru a evita riscul de contaminare și degradare.
  • Toate alimentele alterate trebuie eliminate pentru a preveni contaminarea celorlalte produse alimentare.

Pe lângă recomandările legate de păstrarea și manipularea corectă a alimentelor, DSVSA Caraș-Severin va monitoriza agenții economici pentru respectarea normelor sanitare impuse de lege. Echipa de inspectori va verifica condițiile de manipulare, depozitare și transport a produselor de origine animală în toate unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, cu accent pe produsele perisabile precum carne preparată, pește, ouă, lapte și produse lactate.

Dr. Pavel Borchescu, directorul DSVSA Caraș-Severin, declară că organizația va acționa pentru asigurarea respectării normelor de igienă și temperatură adecvată în locurile de vânzare de produse alimentare de origine animală. În cazul în care se constată produse alterate sau deteriorate, cantitatea respectivă va fi confiscată și distrusă pentru a proteja sănătatea consumatorilor.

Consumatorii sunt încurajați să semnaleze eventuale nereguli în domeniul siguranței alimentare apelând gratuit Call Center-ul ANSVSA, la numărul 0800 826 787, disponibil în toate rețelele de telefonie.

TAGS:

Riscuri Alimentare Siguranta Alimentara DSVSA Caraș-Severin Toxiinfectii Alimentare Igienă Alimentară
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General