“`html
Scenariul Socant al Venitului si Cheltuielilor: O Realitate De Neimaginat!
In 2024, se pare ca averile romanilor au crescut brusc, venitul mediu lunar ajungand la 7698 lei pe gospodarie si 3074 lei pe persoana, o crestere mai ceva ca un roller coaster, de 15.9% comparativ cu anul trecut, pe cand povestea venitului in natura nu se lasa mai prejos, cu 572 lei pe luna pentru fiecare familie, un bonus de 7.6%! De parca nu era destul, salariul brut si alte drepturi salariale au fost de 5557 lei pe luna, formand, cum altfel, 67.2% din venitul total, cu o crestere nesemnificativa de doar 0.4 puncte procentuale. Oricum, nu e clar unde dispar acești bani, dar venitul social pare sa fie un ajutor, cu 1668 lei pe luna, adica 20.2% din venitul total.
Si daca te-ai intrebat cum sta treaba in mediul urban versus rural, ei bine, situatia e una de-a dreptul nebuna! In orase, venitul mediu lunar pe gospodarie a sarit la 9207 lei, adica de 1.3 ori mai mult decat in mediul rural unde oamenii se lupta cu doar 7060 lei. Pare ca in oras, fiecare persoana a avut un venit de 3924 lei, cu aproape 1.5 ori mai mult decat in mediul rural, unde galceava cu banii e mai acuta ca niciodata!
Sa nu mai vorbim de structura veniturilor, in orase, salariile și drepturile salariale iau o parte uriasa din tort, adica 73.3%, cu 16.3 puncte procentuale mai mult decat in sate, unde dreptele sociale ajută cam 21.4%. In plus, venitul in natura in rural e o nebunie totala, 11.7% din venituri, de 2.9 ori mai mult decât în urban. Cu alte cuvinte, unii se descurca cu mai putin, dar mai oferta, iar altii cu mai mult, dar mai mult cheltuie!
Ajungem acum la cheltuieli, unde situatia devine si mai complicata! In 2024, cheltuielile medii lunare au fost de 6567 lei pe gospodarie, cam 13.1% mai mult decat in 2023. Cele mai mari cheltuieli sunt pentru consum, 4248 lei lunar, adica 60.6% din total! Iar daca te crezi mai destept si vrei sa scapi de taxe, uita-te bine, pentru ca 2308 lei, 32.9%, din banii tai se duc la stat in toate formele posibile de taxe.
In urban, cheltuielile medii au trecut la 7740 lei, mai mult decat in zonele rurale care se chinuie cu 1.3 mai putin. Fiecare persoana cheltuie, in medie 3299 lei intr-un oraș, cu 1.5 ori mai mult decât în zonele mai liniștite, unde totusi 11.6% din banii cheltuiti sunt pentru produse consumate din resurse proprii, ceea ce nu-i chiar rau, dar parca nu ajunge! Iar aceasta structura a cheltuielilor in urban arata ca 36.4% din bani se duc pe taxe, o diferenta de 9.2% fata de mediul rural. Cu toate acestea, oamenii continua sa intrebari: unde se duc banii si de ce viata e atat de scumpa?!
Asadar, concluziile sunt clare sau poate nu, dar cu siguranta povestea veniturilor si cheltuielilor pare a fi una de dragoste si ura – un amestec de statistici care nu aduc claritate certă, dar te fac sa te întrebi ce va urma in viitor. Reality check-ul acesta mai bine spus suna mai degraba ca un semnal de alarma!
“`