Monday, May 20, 2024
HomeActualitateRevoluția Tehnologică în Artileria Ucraineană: Experiența cu Sistema Românească APR-40

Revoluția Tehnologică în Artileria Ucraineană: Experiența cu Sistema Românească APR-40

Revoluția Tehnologică în Artileria Ucraineană: Experiența cu Sistema Românească APR-40

Artileriștii ucraineni din Brigada 118 Mecanizată au împărtășit recent experiența lor de operare a sistemelor de lansare multiplă APR-40, în confruntările cu rușii, conform publicației online ucrainene specializate în știri militare și industriile de apărare, Militarnîi.

Un reportaj video difuzat de postul TV Kanal 5 a prezentat discuțiile cu echipajul unui vehicul APR-40, un lansator de rachete românesc ce utilizează obuze de 122 mm de tip sovietic. Utilizarea acestui sistem pe frontul de luptă a devenit cunoscută în mai 2023.

Conform informațiilor ulterioare, acest sistem este utilizat în principal de noile brigăzi formate, în special de către Brigada 118 Mecanizată, constituită anul precedent.

arma ucraina1 Revoluția Tehnologică în Artileria Ucraineană: Experiența cu Sistema Românească APR-40

APR-40 reprezintă o variantă licențiată și produsă sub licență a sistemului BM-21 Grad MRL, dezvoltată de Aerostar Bacău în decursul anilor 1970 și 1980. Deși dispune de unitatea de artilerie similară, sistemul APR-40 a fost montat pe un nou șasiu cu trei axe DAC 665T.

Unul dintre artileriști, cunoscut sub numele de Bola, a menționat că vehiculul său are aproximativ patruzeci de ani, fiind astfel uzat, cu frecvențe ridicate de defecțiuni sau nereguli în funcționare. “Am parcurs 550 de kilometri cu această mașină, oprindu-mă la intervale de zece ore pentru a turna între 10 și 15 litri de apă în ea, deoarece începea să fiarbă”, a declarat militarul.


https://www.youtube.com/watch?v=d2Awh0ldtlw&t=151s

Potrivit lui Bol, echipajul a preluat vehiculul nefuncțional, dar l-a adus în stare de funcționare. De asemenea, el a subliniat că partea de artilerie a instalației fusese puțin utilizată, fiind într-o condiție bună. Artileristul a menționat că echipajul pregătit anterior a putut trage primul vindecător în doar un minut și jumătate. Un foc de 40 de rachete poate fi declanșat în doar 30 de secunde.

Similar cu sistemul sovietic Grad MRL, sistemul APR-40 românesc are capacitatea de a trage muniție de calibru 122 mm pe o rază de 20,5 kilometri.

Există, de asemenea, muniție modernă de rază lungă disponibilă în același calibru, cum ar fi lansatorul sârbesc de 122 mm ER Grad 2000, capabil să execute trageri la distanțe de până la 40 km. Un număr nespecificat de astfel de lansatoare sunt în uz în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pe 9 mai 2023, portalul ucrainean de știri militare Defence Express titra: “Armele antiaeriene românești din Forțele Armate ale Ucrainei erau sub semnul întrebării, dar se pare că deja au început să lovească trupele rusești în Ucraina”.

Articolul subliniază faptul că un videoclip cu lansatoarele multiple de rachete românești, despre care se spune că sunt deja în folosință în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei pe terenul de luptă, a devenit viral pe internet. Acesta reprezintă prima oară când sistemele MLRS din România sunt observate în Ucraina, intrucât transferul acestora nu fusese anunțat anterior.

De asemenea, articolul menționează că nu există informații precise cu privire la numărul exact de astfel de lansatoare primite de către Ucraina de la România, însă conform datelor prezentate în Bilanțul Militar pentru anul 2022, armata română dispunea de un total de 134 de unități APR-40 MLRS, fapt ce indică posibilitatea ca mai multe exemplare să fi fost transferate către Ucraina.

TAGS:

APR-40, Brigada, Ucraina, Artilerie, ROMANIA, Forțele Armate
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments