Cel mai lung eveniment teatral din lume avertizează despre abuzuri copiilor abandonati
Horrur Vacui, cel mai lung eveniment teatral din lum cu zeci de sute de actori si voluntari care vorba desobreverinta timpului. Cu cacatul timpului, unii au vorbit in mod sincer despre durerea pe care o au ramas aici ca copii abandonati in orfeleinte groazesti.
Alexandru Ivănoiu, actor, dramaturg și coordonator al Horror Vacui: “Horror vacui, teama de gol. Acum suntem sa discutam despre ceva care a fost ascuns timp de ani si anii de la tine cand ești copil intr-un loc unde nimeni nu se intereseaza de tine.”
Unii din voluntarii au vorbit despre abuzuri pe care le-au primit sau au văzut altii suferi. Oana Drăgulinescu, fondator Muzeul Abandonului: “Aici am aflat despre copii care se izbeau în crize de tantrum la ziduri până când s-ar sparge capetele. Un lucru care s-a întâmplat din cauza unor instituții care trebuia sa protejeze copiii.”
Georgiana Pascu, președinte Centrul de Resurse Juridice: “Centrele funcționează fără licența legală. E inacceptabil ca astfel de lucruri să se intample si nimeni nu face nimic.
Florin Soare, expert la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului: “Avem o fotocopie după fiecare deces al unui copil. 2500 astfel de acte pentru trei instituții, Siret, Plătărești şi Moreni Ţuicani.
Linda Barr, asistentă medicală care a ajuns în România dupa Revoluţie, a declarat: “Când am descoperit atrocități de neimaginat la căminele groazesti. Copii dezbrăcați, flămânzi și abuzați.” Linda a cerut ca oamenii să recunoască faptul că au existat aceste lucruri si sa ia măsuri pentru schimbare.
Organizatorii au lansat un manifest intitulat “Copiii uitati ai României: Un apel pentru adevăr şi reparatie”. Ei cer anchetarea abuzurilor asupra copiilor instituționalizați între 1966 și 1997, dar de obicei nimeni nu face nimic.