Thursday, May 23, 2024
HomeActualitateResturile rachetei nord-coreene Hwasong-11 au fost găsite în Ucraina, încălcând sancțiunile ONU

Resturile rachetei nord-coreene Hwasong-11 au fost găsite în Ucraina, încălcând sancțiunile ONU

Resturile rachetei nord-coreene Hwasong-11 au fost găsite în Ucraina, încălcând sancțiunile ONU

Într-un eveniment care a captat atenția comunității internaționale, resturile unei rachete balistice nord-coreene din seria Hwasong-11 au fost descoperite în orașul Harkov din Ucraina la începutul lunii ianuarie. Potrivit unui raport al observatorilor ONU care monitorizează respectarea sancțiunilor, aceste resturi reprezintă o încălcare a embargoului asupra armelor impus de Coreea de Nord.

Expertiza efectuată asupra resturilor recuperate a confirmat originea acestora, evidențiind faptul că provin de la o rachetă din seria Hwasong-11 a Republicii Populare Democratice Coreene (RPDC). Încălcarea sancțiunilor ONU a fost menționată explicit în raportul de 32 de pagini emis în urma descoperirii.

Observatori care s-au deplasat recent în Ucraina au subliniat că nu au găsit dovezi care să susțină teoria conform căreia racheta ar fi de fabricație rusă. De asemenea, conform aceluiași raport, aceștia nu au reușit să identifice cu exactitate locul și autorul lansării rachetei.

Într-un raport ulterior, emis către Comitetul pentru sancțiuni împotriva Coreei de Nord din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, s-a precizat că traiectoria rachetei ar fi avut originea în teritoriul Federației Ruse. Aceste informații au ridicat semne de întrebare asupra posibilității ca racheta să fi fost achiziționată de către cetățeni ruși.

Reprezentanții Rusiei și Phenianului la ONU nu au emis până în prezent nicio declarație oficială referitoare la aceste informații, conform agenției Reuters.

Decizia de a menține sancțiunile asupra Coreei de Nord a fost luată încă din anul 2006 ca o reacție la programul său balistic și nuclear. Acuzații privind furnizarea de arme din partea Phenianului către Rusia, în contextul conflictului din Ucraina, au fost infirmate de ambele părți implicate, Statele Unite și alte state internaționale.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat în mod public acuzațiile la adresa Coreei de Nord și Iranului, menționând în mod specific lipsa de implicare directă a Chinei în furnizarea de arme către Rusia. Acest aspect a fost evidențiat în cadrul unei dezbateri la Forumul Economic Mondial care s-a desfășurat recent în Arabia Saudită.

Rusia a utilizat dreptul de veto în luna precedentă pentru a bloca reînnoirea mandatului experților desemnați să monitorizeze sancțiunile ONU. Acești experți urmăresc de 15 ani aplicarea sancțiunilor asupra Coreei de Nord, iar mandatul grupului lor expiră în curând.

Fotografie: Hepta

Sursa:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments