Wednesday, April 17, 2024
HomeSportRespins de Parlament pentru a cincea oară, proiectul de lege privind Statutul...

Respins de Parlament pentru a cincea oară, proiectul de lege privind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc

Respins de Parlament pentru a cincea oară, proiectul de lege privind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc

Pe 29 decembrie 2023, în ultima zi a sesiunii parlamentare trecute, senatorii au respins definitiv un proiect de lege privind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc. Este pentru a cincea oară când această inițiativă este respinsă de către Parlament, respingere care de obicei se face fără vâlvă, mai ales că nici conducerea UDMR nu a susținut vreodată acest proiect. Pe niciuna dintre cele cinci încercări de legiferare nu a figurat vreodată semnătura unui președinte al Uniunii, indiferent că a fost vorba de Marko Bela sau Kelemen Hunor.

Autonomia Ținutului Secuiesc, susținere limitată în UDMR

Visul unui grup de radicali maghiari de a obține autonomia Ținutului Secuiesc nu pare să fie susținut nici măcar de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR). Deși au existat cinci încercări de promovare a acestei inițiative legislative, numărul semnatarilor UDMR a fost redus, iar nicio președinție a Uniunii nu a sprijinit personal această propunere. Proiectul, același din 2004, a avut doar mici modificări în expunerea de motive, în funcție de parlamentarii care au semnat ca inițiatori.

Inițial, proiectul a fost depus în 2004 de șase parlamentari UDMR, care nu se aflau în prima linie a liderilor partidului. Cu toate acestea, în doar trei luni, guvernul de atunci a respins definitiv propunerea. În legislatura 2004-2008, proiectul a fost depus din nou, într-o formă modificată, dar susținătorii s-au redus la doi parlamentari. În 2012, inițiativa a fost respinsă definitiv și subiectul a fost abandonat timp de șase ani.

În 2018, deputatul Kulcsár-Terza József-György a reluat proiectul inițial și l-a redepus, iar proiectul a fost respins din nou în numai trei luni. În decembrie 2019, deși inițiativa a fost respinsă anterior, Kulcsár-Terza a reușit să găsească un co-semnatar și a depus din nou proiectul.

O lege care a stârnit controverse

Proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc a stârnit un scandal între președintele Klaus Iohannis și Partidul Social Democrat (PSD). În aprilie 2020, proiectul a fost aprobat tacit în Camera Deputaților, dar a fost respins definitiv de Senat. Iohannis a acuzat conducerea PSD că a vândut Ardealul în urma aprobării inițiativei, ceea ce a dus la un conflict între cele două tabere politice.

Scandalul s-a încheiat rapid odată cu respingerea definitivă a proiectului de către Senat și cu sancționarea lui Iohannis de către Consiliul Național pentru Combat

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments