Sunday, February 25, 2024
Google search engine
HomeActualitateReprezentarea icoanei Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în stema Capitalei București va...

Reprezentarea icoanei Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în stema Capitalei București va fi modificată

Reprezentarea icoanei Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în stema Capitalei București va fi modificată

Stema Capitalei României, reprezentată de imaginea și simbolistica Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, va suferi o modificare importantă. Potrivit unui referat de aprobare, această reprezentare a fost aleasă greșit încă din anul 1864, conform Bisericii Ortodoxe Române și a mai multor specialiști în heraldică.

Astfel, icoana Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care este sărbătorită pe 26 octombrie, nu este cea potrivită pentru stema Capitalei. În locul acesteia, va fi inclusă reprezentarea icoanei Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, sărbătorit pe 27 octombrie.

Conform documentului de aprobare, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou are o importanță istorică și spirituală profundă în identitatea Capitalei României. Însemnătatea acestui sfânt a fost recunoscută de Biserica Ortodoxă încă din momentul aducerii moaștelor sale în Țara Românească, pe data de 13 iulie 1774.

Demersuri pentru modificarea icoanei

Eroarea în reprezentarea icoanei Sfântului Dimitrie a fost sesizată și evidențiată în Hotărârea de Consiliu General 76/1993. Cu toate acestea, aceasta nu a fost îndreptată până în prezent.

Potrivit reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române, modificarea icoanei este susținută de instituție și se dorește ca iconografia acestui sfânt să fie corect reflectată în stema Municipiului București. Proiectul are ca obiectiv aducerea laolaltă a identității istorice și spirituale ale Capitalei.

În acest sens, la data de 3 august 2023, Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române a aprobat modelul de icoană în care va fi reprezentat Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou. Această nouă reprezentare va fi introdusă în stema Municipiului București, conform adresei transmise de Patriarhia Română către autorități.

Aniversarea a 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București

Anul 2024 marchează un moment important în istoria Capitalei României, mai precis 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București. Pentru a marca acest eveniment, viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, a inițiat acest proiect de modificare a icoanei din stema Municipiului București.

Modificarea stemei Capitalei va păstra celelalte elemente de identitate, precum heraldica, simbolurile și mesajul, acestea fiind adoptate prin Hotărârea de Consiliu General 76/1993.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române subliniază importanța acestei modificări pentru a se alinia cu identitatea spirituală și istorică a Capitalei București. Astfel, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, va avea un loc de cinste în stema Municipiului.

Reacții din partea populației și specialiștilor

Odată cu anunțul modificării icoanei din stema Capitalei, au apărut și primele reacții din partea populației și a specialiștilor în domeniu. Unii cetățeni susțin că această schimbare aduce un suflu nou și o mai bună simbolistică în reprezentarea Bucureștiului în stema sa oficială. Alții, în schimb, consideră că ar fi trebuit să se păstreze icoana Sfântului Mucenic Dimitrie, mai ales deoarece este deja consacrată în acest context.

Specialiștii în heraldică apreciază demersul de corectare a reprezentării stemei și susțin alinierea cu identitatea spirituală și istorică a Capitalei. Aceștia consideră că stema reprezintă o imagine importantă a unei entități și că aceasta trebuie să fie fidelă valorilor și simbolurilor specifice.

Concluzii

Reprezentarea icoanei Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în stema Capitalei București va suferi o modificare importantă în următoarea perioadă. Această decizie a fost luată în urma constatării unei erori în alegerea iconografiei încă din anul 1864.

Obiectivul modificării icoanei este de a reflecta corect identitatea spirituală și istorică a Capitalei României. Astfel, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, va avea un loc special în stema Municipiului.

Aprecieri și critici au fost făcute în urma anunțului acestei schimbări, dar obiectivul principal este acela de a aduce un suflu nou și de a fi fidel valorilor și simbolurilor specifice Capitalei României.


TAGS: Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, stema Capitalei, București, modificarea stemei, identitatea Capitalei, deschidere nouă

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments