Tuesday, February 27, 2024
Google search engine
HomeExterneRelațiile dintre România și Rusia se tensionează

Relațiile dintre România și Rusia se tensionează

Relațiile dintre România și Rusia se tensionează

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, a exprimat îngrijorarea sa în ceea ce privește deteriorarea relațiilor bilaterale dintre România și Rusia. Dialogul politic și diplomatic între cele două țări pare înghețat, iar ambasadorul Kuzmin a remarcat reducerea reciprocă a personalului diplomatic și închiderea centrelor culturale ruse în România. De asemenea, s-a arătat deranjat de atitudinea fostului ministru de externe Bogdan Aurescu, acum judecător la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, care, în opinia sa, a acuzat Rusia fără dovezi în ceea ce privește evenimentele din Bucea.

Ambasadorul Kuzmin a negat acuzațiile la adresa Rusiei referitoare la crimele de război comise la Bucea, afirmând că nu există nicio dovadă concretă că militarii ruși ar fi comis aceste atrocități. Acesta a susținut că toate informațiile legate de evenimentele din Bucea au fost fabricate de agențiile de PR din Ucraina și Marea Britanie. Potrivit autorităților locale, în urma retragerii forțelor rusești, au fost recuperate 458 de cadavre, inclusiv nouă copii cu vârsta sub 18 ani.

Pentru a agrava și mai mult situația, România a declarat că va antrena piloții ucraineni pentru avioanele de luptă F-16. Aceasta a stârnit reacții negative din partea ambasadorului Kuzmin, deoarece consideră că acest tip de sprijin militar acordat Ucrainei reprezintă o implicare directă în conflictul ucrainean și o acțiune inadmisibilă față de „regimul criminal neonazist de la Kiev”.

Pentru a aduce claritate asupra situației și pentru a încuraja un dialog constructiv, România și Rusia ar fi trebuit să organizeze o ședință a Comisiei interguvernamentale care se ocupă cu problemele economice, tehnice și științifice. Cu toate acestea, diplomatul rus a mărturisit că de când a fost numit ambasador în România în 2016, nu a reușit să organizeze o astfel de reuniune.

Ambasadorul Kuzmin a subliniat că, deși există dificultăți în relațiile bilaterale, Rusia nu poate fi acuzată că a sabotat aceste relații. El consideră că restabilirea relațiilor depinde de decizia unor oameni responsabili din ambele țări. Cu toate acestea, până la rezolvarea problemelor existente, tensiunile dintre România și Rusia nu par să se dezumfle.

Pentru mai multe știri și informații, accesaţi ezs.ro.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments