Sunday, July 14, 2024
HomeActualitateReguli de prevenire a incendiilor în sectorul agricol: Ce trebuie să știi...

Reguli de prevenire a incendiilor în sectorul agricol: Ce trebuie să știi și cum poți contribui

Reguli de prevenire a incendiilor în sectorul agricol: Ce trebuie să știi și cum poți contribui

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al Județului Mureș trage un semnal de alarmă cu privire la riscul crescut de incendii necontrolate în perioada imediat următoare și face un apel către cetățeni să respecte regulile și măsurile de prevenire a incendiilor pentru a evita tragediile.

Statistica recentă relevă că, în anii precedenți, numărul incendiilor în sectorul agricol a crescut semnificativ în această perioadă din cauza activităților de recoltare a cerealelor și igienizare a terenurilor de vegetație uscată.

Măsuri de apărare împotriva incendiilor pentru activitățile agricole

 • Suprafețele mari de lanuri de cereale sunt expuse riscului de a deveni scrum din cauza utilajelor agricole neîntreținute corespunzător, care pot lua foc în timpul funcționării.
 • Este vital ca toate utilajele agricole și autovehiculele să fie supuse unor revizii periodice pentru a elimina defecțiunile care ar putea provoca incendii în timpul operațiunilor agricole mecanizate.
 • Înainte de începerea lucrărilor agricole, trebuie verificată starea tehnică a utilajelor pentru a preveni apariția incendiilor.
 • Utilizarea focului deschis și a surselor de căldură trebuie să aibă loc cu mare atenție pentru a evita riscul de explozie sau incendiu.
 • Este interzisă alimentarea utilajelor cu combustibil și lubrifianți atunci când motoarele acestora sunt în funcțiune.
 • Verificarea bateriilor de acumulatori este esențială, iar eventualele scurgeri sau defecțiuni trebuie remediate pentru a evita apariția scântei.

“În multe situații, cetățenii declanșează incendii în mod necontrolat arzând miriștile, resturile vegetale sau gunoiul fără supraveghere corespunzătoare, fapt ce duce la pagube semnificative și propagarea rapidă a focului în zonele locuite”, a avertizat Biroul de Presă al ISU Mureș.

Pentru a preveni incendiile devastatoare, cetățenilor li se recomandă:

 • Interzicerea utilizării focului deschis în zonele cu risc de incendiu și în condiții de vânt;
 • Evitarea folosirii focului deschis la distanțe mai mici de 10 m față de materiale sau substanțe inflamabile;
 • Arderea resturilor vegetale sau a altor materiale combustibile ar trebui efectuată doar în locuri special amenajate;
 • Utilizarea zonelor destinate pentru arderea resturilor menajere și vegetației uscate;
 • Supravegherea constantă a arderei și stingerea completă a focului la finalizarea procesului de ardere.

Arderea necontrolată a vegetației uscate și a lanurilor de cereale poate avea consecințe grave, deoarece flăcările se pot extinde rapid, iar intervenția pompierilor devine dificilă, mai ales în condiții meteo nefavorabile.

Pentru a evita tragediile cauzate de incendiile din sectorul agricol, cetățenii sunt rugați să respecte cu strictețe măsurile de prevenire a incendiilor și să evite utilizarea focului deschis în zonele cu risc.

Conform ISU Mureș, arderea necontrolată a vegetației este interzisă și poate fi sancționată cu amenzi substanțiale, atât pentru persoane fizice, cât și juridice.

Pentru informații actualizate privind comportamentul preventiv în situații de urgență, cetățenii pot accesa portalul fiipregatit.ro sau aplicația DSU, disponibilă gratuit în magazinele online Google Play Store și AppStore.

(Sursa foto: agrointel.ro)

TAGS: incendii, prevenire, ISU, sector agricol

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General