Monday, February 26, 2024
Google search engine
HomeActualitateRegizoarea Evghenia Bercovici și dramaturga Svetlana Petriciuk, în fața judecății în Rusia...

Regizoarea Evghenia Bercovici și dramaturga Svetlana Petriciuk, în fața judecății în Rusia pentru piesa “Finist, șoimul cel viteaz”

Regizoarea Evghenia Bercovici și dramaturga Svetlana Petriciuk, în fața judecății în Rusia pentru piesa “Finist, șoimul cel viteaz”

În data de 9 ianuarie 2024, regizoarea Evghenia Bercovici și dramaturga Svetlana Petriciuk au fost aduse în fața judecătorului unui tribunal din Moscova. Cele două artiste se aflau în arest preventiv din luna mai a anului precedent, după ce au fost acuzate de “justificarea terorismului” în legătură cu piesa de teatru “Finist, șoimul cel viteaz”, scrisă de Petriciuk și pusă în scenă de Bercovici.

screen shot 2024 01 24 at 12 35 58 pm Regizoarea Evghenia Bercovici și dramaturga Svetlana Petriciuk, în fața judecății în Rusia pentru piesa "Finist, șoimul cel viteaz"
Regizoarea Evghenia Bercovici. Foto: captură YouTube

Drama a avut premiera în Moscova în anul 2021 și prezintă povestea unor femei care au corespondat online cu luptători ISIS, s-au îndrăgostit de aceștia și au plecat în Siria pentru a deveni soțiile lor. La întoarcerea în Rusia, acestea au fost arestate și închise.

Piesa “Finist, șoimul cel viteaz” este inspirată din povești reale ale unor femei și a fost considerată una dintre cele mai influente declarații feministe din teatrul rusesc. În 2022, aceasta a primit două premii Golden Mask, cel mai important premiu de teatru din Rusia.

Piesă de teatru sau justificare a terorismului?

Autoritățile din Rusia nu au privit cu ochi buni semnificația piesei de teatru. La data de 5 mai 2023, Evghenia Bercovici și Svetlana Petriciuk au fost reținute sub acuzația de “justificare a terorismului”. Acesta a fost primul caz în care autoritățile au formulat acuzații penale în cazul unei producții teatrale în Rusia post-sovietică.

Forțele de ordine din Moscova au susținut că piesa conține propagandă teroristă, fapt sancționat cu o pedeapsă de până la șapte ani de închisoare. Acuzațiile au fost făcute de ultraconservatoarea Mișcare de Eliberare Națională din Rusia, care a afirmat că textul glorifică Statul Islamic.

În încercarea de a-și susține pledoaria, Evghenia Bercovici a ales să se adreseze judecătoarei în versuri. Cu toate acestea, efortul său nu a impresionat-o pe judecătoare, care a decăzut arestul celor două artiste până pe 10 martie 2024.

În urma acestui incident, mai mulți actori și artiști muzicali ruși au înregistrat o versiune audio a poemului recitat de Bercovici în sala de judecată.

screen shot 2024 01 24 at 12 35 14 pm Regizoarea Evghenia Bercovici și dramaturga Svetlana Petriciuk, în fața judecății în Rusia pentru piesa "Finist, șoimul cel viteaz"
Svetlana Petriciuk și Evghenia Bercovici. Foto: captură YouTube

Poemul cuprinde versuri puternice care reflectă frustrarea și lupta celor două artiste în fața sistemului juridic. Mesajul lor este unul de perseverență și de așteptare a răspunsului justiției.

În continuare, Evghenia Bercovici și Svetlana Petriciuk rămân în custodia autorităților, iar viitorul lor este încă incert. Lumea artistică și comunitatea internațională monitorizează cu atenție acest caz, cu speranța că drepturile și libertatea expresiei vor fi respectate.

Surse:

TAGS: teatru,
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments