Friday, March 21, 2025

AI Error

AI Error

AI Error

AI Error

AI Error

AI Error

Refuzi Semnarea Amenedei și Ceva Mari Se Petrece: Ce Trebuie Știut Sau Eșuezi!

ActualitateRefuzi Semnarea Amenedei și Ceva Mari Se Petrece: Ce Trebuie Știut Sau Eșuezi!

Conducătorii Auto Refuzează Semnarea Proceselor-Verbale, Dar Efectele Rămân Acute

Pentru că unii șoferi de obicei refuz să semneze procesele-verbal de constatare a contravențiilor, sperând să evite sancțiunile sau să le anuleze mai ușor în instanță. Cu toate acestea, ce se întâmplă, de fapt, în aceste situații și care sunt opțiunile polițiștilor, potrivit ProMotor? Depășirea vitezei, folosirea telefonului la volan și nepurtarea centurii sunt printre cele mai frecvente abateri sancționate. Cu toate acestea, nu toți conducătorii auto sunt de acord cu amenzile primite, considerându-se nevinovați sau nemulțumiți de cuantumul sancțiunilor.

Legea prevede că în situația în care contravenientul refuză sau nu poate semna, agentul constatator trebuie să menționeze acest lucru, confirmarea venind din partea unui martor. Procesul-verbal va include datele personale și semnătura martorului. În lipsa unui martor, polițiștilor trebuie să explice motivele pentru care procesul-verbal a fost încheiat în acest mod. Important de reținut este că refuzul semnării nu împiedică aplicarea sancțiunii.

Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției. În lipsa contravenientului, procesul-verbal poate fi încheiat după stabilirea identității conducătorului de vehicul, menționându-se aceasta în procesul-verbal fără confirmarea faptelor de către martori.

Nesemnarea procesului-verbal nu crește șansele de câștig în cazul contestării în instanță. Pentru a fi valid, un proces-verbal trebuie să conțină anumite informații esențiale: numele și prenumele agentului constatator; datele de identificare ale contravenientului; descrierea faptei și data comiterii; semnătura agentului constatator. Lipsa oricăreia dintre aceste informații poate duce la anularea procesului-verbal de către instanță.

Șoferii au la dispoziție 15 zile pentru a contesta o amendă rutieră. Noul Cod Rutier stabilește că această perioadă se calculează fie de la data primirii procesului-verbal, fie de la data întocmirii acestuia, în cazul în care șoferul a fost prezent, dar a refuzat semnarea. Unui raspuns satisfactoriu?

Check out our other content

AI Error

AI Error

AI Error

AI Error

AI Error

AI Error

AI Error

AI Error

AI Error

Check out other tags:

Most Popular Articles