Sunday, July 14, 2024
HomeActualitateReformistul Massoud Pezeshkian Devine Noul Președinte al Iranului, Surclasează Ultraconservatorul Said Jalili

Reformistul Massoud Pezeshkian Devine Noul Președinte al Iranului, Surclasează Ultraconservatorul Said Jalili

Reformistul Massoud Pezeshkian Devine Noul Președinte al Iranului, Surclasează Ultraconservatorul Said Jalili

Reformistul Massoud Pezeshkian a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Iran, depășindu-l pe ultraconservatorul Said Jalili. Ministerul de Interne al Iranului a confirmat că Pezeshkian va fi noul președinte al Republicii Islamice, având un sprijin massiv din partea alegătorilor, conform datelor oficiale anunțate sâmbătă, 6 iulie.

Pezeshkian a obținut peste 16 milioane de voturi, reprezentând 53,7% din sufragii, în timp ce Jalili a acumulat peste 13 milioane de voturi, adică 44,3% din totalul voturilor numărate. Autoritățile locale au confirmat aceste rezultate după numărătoarea a peste 30 de milioane de voturi valide.

Participarea la vot a fost de aproape 50%, cu peste 61 de milioane de iranieni eligibili de a participa la alegerile prezidențiale din al doilea tur, desfășurate vineri.

“Vom întinde mâna prieteniei tuturor. Cu toţi sunt locuitorii acestei ţări. Trebuie să ne folosim de toată lumea pentru progresul ţării. Sunt fraţii noștri. Eu nu aveam nici partid, nici sprijin. Aceşti oameni au venit cu dragoste şi au ajutat, iar eu le mulţumesc”, a transmis Massoud Pezeshkian după victoria sa zdrobitoare în alegeri.

Profilul lui Massoud Pezeshkian

Massoud Pezeshkian, în vârstă de 69 de ani, reprezintă o figură importantă în politica iraniană. Deputat reformator și medic chirurg, Pezeshkian este un susținător al relațiilor deschise cu Occidentul. Beneficiind de sprijinul foștilor președinți reformist Mohammad Khatami și moderatul Hassan Rohani, acesta a reușit să atragă un număr semnificativ de voturi din partea alegătorilor iranieni.

Experiența sa include activitatea în armată în timpul Războiului din Golf și o carieră de succes ca chirurg cardiovascular în orașul Tabriz. A ocupat funcția de ministru al Sănătății între anii 2001 și 2005, în timpul celui de-al doilea mandat de președinte al lui Khatami.

Pezeshkian a trecut printr-o tragedie personală, pierzându-și soția și unul dintre fii săi într-un accident rutier la începutul anilor ’90. Cu toate acestea, a reușit să rămână puternic și să-și dedice energia spre politică și reforme sociale în Iran.

Afirmațiile lui Pezeshkian au vizat îmbunătățirea relațiilor externe cu Occidentul, criticând normele stricte privind purtarea vălului islamic de către femei și pledând pentru libertatea de exprimare pe internet. De asemenea, a subliniat loialitatea sa față de ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, și față de Gardienii Revoluției.

Alegerile prezidențiale din Iran s-au desfășurat în urma decesului președintelui Ebrahim Raissi, într-un accident de elicopter pe 19 mai. Funcția de președinte în Iran are puteri limitate, politicianul fiind responsabil cu aplicarea directivelor stabilite de ayatollahul, care deține funcția de șef al statului.

Ambianța politică din Iran este tensionată, cu țara confruntându-se cu multiple provocări, inclusiv conflictul din Fâșia Gaza și dosarul nuclear al țării.

Foto: Profimedia

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General